АктуалноБългарияГрадътЕвалаНовини

Първият STEM център в гимназия в Пловдив вече е факт

В Образцова математическа гимназия “Академик Кирил Попов” водят занятия по приложни науки в иновативна среда – ГАЛЕРИЯ

Зам.-кметът по образование в Община Пловдив Стефан Стоянов, районният кметът на “Западен” Димитър Колев и директорът на ОМГ “Акад. Кирил Попов” Веселина Карапеева прерязаха лентата на първия в гимназия в града STEM център (б.р. – STEM /Science,Technology, Engineering, Math/ – Наука, Технология, Инженерство, Математика.) Модерните  учебни пространства в корпуса на школото са направени по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ от МОН.

В иновативните класни стаи ще се провеждат занимания по приложни науки, разказа Карапеева и показа придобивките на официалните гости.

Цялостното изграждане на STEM центъра, заедно с обзавеждането и оборудването струва 340 000 лв., от които 300 000 лв. са по програмата на МОН, поясни тя.

Идеята на този проект е от една страна да създадем споделено пространство, в което учениците могат да работят ползотворно, а от друга – да разнообразим средата, в която работят, както и самото учебно съдържание“, коментира директорката на Математическата гимназия. Тя допълни, че той е свързан с още няколко такива, сред които е изграждането на STEM платформа по Еразъм.

В центъра има обособени две зони, с по три подзони, както и кътове за отдих и свободни занимания. Със средства по проекта е купен 3D принтер, два широкоформатни цветни принтера и лаптопи. Учениците пък сами са се заели да подредят в новите пространства стара апартура, макети и лабороторни пособия в зоните по биология, химия и физика.

Държавата финансира 5 центъра, с които се променя средата на обучение. Математическата гимназия прави стъпка напред, тъй като са изградени три специализирани лаборатории, които дават различно отношение към предмета,“ коментира ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

Предимство при ползването на центъра ще имат учениците от профилираните паралелки в 11 и 12 клас, а когато има възможност ще влизат децата от прогимназиален курс, уточни директорът на МГ-то.

По време на церемонията по откриването бяха връчени награди на трима ученици, които са спечелили конкурса за лого за STEM Еразъм платформата, официален знак на центъра в ОМГ и  логото за табелките на зоните.

Припомняме, че в ОУ „Райна Княгиня” бе открит първия STEM център в Пловдив през април т. г., а впоследствие отвори врати втрои в СУ „Св. Патриарх Евтимий“.

По думите на Стоянов занапред трябва да се осъвремени начина на преподаване във всяка класна стая, като се подобри съдържателния процес и се приложи по-голяма ангажираност на децата, а STEM центровете и облачните технологии са инструмент.

Стефан Стоянов допълни, че Пловдив е бил поканен за участие във форум за образование на Google Европа в Полша преди дни заради последователната работа през последните 6 години по навлизането на облачните технологии. той припомни, че още през 2019-а всички общински училища започнаха да използват тези технологии. Така реално над 60 паралелки в града учат без да използват хартия.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина