АктуалноГрадътНовиниТемида

Прокуратурата проверява старинни сгради в центъра на Пловдив

Районна прокуратура–Пловдив разпореди проверка по реда на надзора за законност за опасни къщи в идеалния център на гр. Пловдив. Това се случва, след като днес от старинна къща на Малката Главна се е срутило голямо парче от орнамента на фасадата.

Тук е мястото да припомним, че и общината е стопанин или съсобственик в немалко стари и ценни сгради в центъра, които са в окаяно състояние.

От Прокуратурата отбелязват същи, че множество сгради на ул. „Райко Даскалов“, повечето от които паметници на културата, са опасни за минувачите, тъй като не са поддържани от собствениците им и по този начин застрашават живота и здравето на преминаващите.

Съгласно разпореждането са изискани данни от Община Пловдив дали са постъпили конкретни сигнали за наличие на стари и неподдържани опасни сгради в центъра на гр. Пловдив, както и дали са предприети действия за опазването им, съгласно чл. 195 и следващи от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и съответната общинска наредба във връзка с чл. 196 ал. 5 от ЗУТ. 

Ще се изиска и справка дали длъжностни лица от общинската администрация са управомощени да обследват състоянието на подобни сгради и спазват ли задълженията си в тази насока, уточниха от Прокуратурата.

Срокът за приключване на проверката в 30-дневен.

Снимката е илюстративна

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

 1. П*ткана и Петров тормозейки стари семейства кореняци (избирателно и НЕ БЕЗ задни мисли – КЕЛЕПИР!) никак даже не помагат на старинните архитектурни ЦЕННОСТИ.

  Без практически грижи от Института / Държавата а само изнудвачески Глоби, Наказания и Рекет тия активисти превръщат в ТЕГОБА вместо гордост и радост притежаването на недвижими ценности.

  И то с големи ПРЕТЕНЦИИ. Огромни! Организират си и агитки от ортаци. А старините си отиват

 2. …Прокуратуеата не е редно да „остави на мира“ пловдивските ПРЕСТЪПНИЦИ а да изземва административни функции от КАЛИНКИТЕ в СелСъвета.

  След като Държавата престана да се грижи за Старините, да имаш в собственост Архитектурни ЦЕННОСТИ стана ТЕГОБА вместо гордост и радост.

  Сградите също си имат определена дължина на живота – след което …си отиват.

  Населението няма средства да „реставрира“ вместо да строи наново. Струва скъпо, технически сложно е и много бавно.

  Каквото НИПК на великия проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ успя да укрепи в масовата дейност през 70-те и 80-те години = това ще ни остане в Града.

  Петканиният ПЕТРОВ с неговия напън да „децентрализира“ ОТГОВОРНОСТТА (но не и заплатата си!) като си запази ВЛАСТ да тормози, глобява и изнудва старите достойни фамилии (и като продава французойски кроасани „ШАЙО“ от Ортаци-Частници) представлява поредното нашенско МЕНТЕ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина