Подходящо място ли е Пловдив за живот след пенсиониране?

Актуално Градът Живот Новини
Пловдив

И докато някои предпочитат да прекарат този период в състояние на спокойствие и дори отдалеченост от градския живот, то за останалите – ще се опитаме да докажем в следващите редове, че Пловдив е добра алтернатива

За повечето хора пенсионирането е едно от най-важните и емоционални събития в живота и то води със себе си редица промени в личен план. От една страна усещането, че си свободен и всеки ден си е само за теб, а от друга – нуждата от продължаващи социални контакти и още вълнуващи преживявания, които да те поддържат активен.

И докато някои предпочитат да прекарат този период в състояние на спокойствие и дори отдалеченост от градския живот, то за останалите – ще се опитаме да докажем в следващите редове, че Пловдив е добра алтернатива.

Той е вторият по големина град в България, но в същото време е уютен и компактен като разположение. Като изключим по-крайните квартали, които постепенно все повече се присъединяват инфрастурктурно към града, всичко е на почти пешеходно разстояние. Особено за хората, които няма закъде да бързат, една разходка от 30-ина минути е перфектна за раздвижване и добър повод да опознаеш малките улички около теб. Във всяка част има на разположение големи хипермаркети, поликлиники, дори търговски центрове и местни пазари, от които лесно може да пазаруваш най-разнообразни стоки за домакинството и бита.

Намирайки се в самия център на страната, Пловдив е с изключително благоприятен климат, в който ниските зимни температури са доста редки. Обикновено тук почти не се задържа сняг, а пролетта и есента са едни от най-приятните сезони през годината. Понякога по време на лятото се нареждат последователни дни с по-високи температури, но пък тогава е много подходящо да избягате в планината. Само за час път се озовавате в сърцето на Родопите, които са много живописни и предлагат хиляди възможности за планински и селски туризъм през цялата година. Няма да пропуснем и факта, че по магистралата – морето е само на около 3 часа разстояние и при добро планиране честите уикенди през топлите дни изобщо не са изключение.

Истинско археологическо съкровище на открито – чували сме това определение за Града под тепетата от редица туристи и няма как да не се съгласим с него. За всички любители на историята и дори архитектурата – Пловдив е ценно бижу. Когато имате време, буквално може да се изгубите в него и да откривате постоянно по нещо ново сред сградите от различни епохи. Старинният град пък е като перла в короната и през повечето дни е толкова спокоен и притихнал, че е идеалното място, на което да прекараш време навън, независимо дали си сам или в компания!

Не бива да подценяваме и възможностите за социален живот в града. Въпреки пандемията от коронавирус и неблаготворното ѝ влияние в редица сфери на културата и развлеченията, тук все още може да се насладите на качествени постановки, концерти и събития. За всички експати пък много ценен източник на контакти е изключително активната група във Фейсбук, където винаги може да намериш съмишленик за добро прекарване на свободното време.

Не на последно място остават и разходите, нужни за живот. Тук факторите са прекалено субективни и да – в Пловдив е доста по-евтино, сравнено с големи европейски градове, но за България стандартът на живот е по-скоро висок.

Цялата статия може да прочетете в Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

4 коментара за “Подходящо място ли е Пловдив за живот след пенсиониране?

  1. Съгласен съм с мнението на човека от първия коментар.И не само сзалатино-солипиновския кич в Капана, а ще допълня и отвратително крещящите цветове, с които са “вапцани” редица къщи в Стария град…То не е портокалово оранжево, лимоново жълто, жабешко зелено, виолетово и подобни безвкусици. Но всичко това съсипва и архитектурно-историческата ценност на тия прекрасни стари къщи. Но така е след като години наред с мениджмънта на Стария град, а и на Пловдив като цяло, се “занимават” новокомпозирани пловдивчани, родом от къде ли не дошли да “завладеят” и да “покорят” хилядолетния Филипопол със своите представи за естетика от родните сливенски, хасковски, родопски, димитровградски села и паланки

  2. Срамувам се от простряните ГАЩИ в последната снимка. За един следобед на рождения ден на Айшето ф махлата може ама . . . хубавина няма без съответните сутиени.

    Няма да кликна нито на ингилизирания ЛИНК “лост” =ЗАГУБЕН=, нито на “капана” – даже ПодТеЛето не си струва да си ‘абим пенсионерскио следобед

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.