АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Пловдив е светът

Доказват го общностите в Града под тепета (ВИДЕО)

На 21 февруари от няколко години броим колко езика говори древния и вечен град

Мултикултурната столица на България ще отбележи за четвърти път Международният ден на майчиния език, съобщи Генералният консул на Република Турция в Пловдив Н.Пр. г-н Хюсеин Ерагни.

Международният ден на майчиния език през 2021-ва година в Пловдив ще се проведе за пръв път в онлайн среда, заради противоепидемичните мерки срещу разпорстранение на коронавируса. На страницата на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив в социалната мрежа Facebook.

Тази година е обявена от ЮНЕСКО за година на Юнус Емре- турския философ, мислител и поет, по повод 700-та годишнина от неговата смърт, затова и организаторите от Българо-турския  литературен клуб, с подкрепата на Клуба на консулите са избрали цитат от негов стих, с които ще се включат 26 участници от Пловдив. Всички те живеят и учат в града ни и всеки говори различен език.

Стихът му: „Не съм дошъл за разправа, мое дело е любовта. Душата е дом за приятел, дойдох души да градя“, ще бъде изречен на 24 езика, които се говорят в Пловдив,  съобщи Ергани.

Събитието ще се проведе за пета поредна година. През 2020-та то бе включено в Културния календар на Община Пловдив, а през 2019-а бе под егидата на Европейска столица на културата. През 2018-а патрон на празника бе кметът Здравко Димитров, тогава областен управител.

През настоящата година събитието се финансира от службата по европейските въпроси на южната ни съседка.

„Комисията толкова хареса проекта, че това беше първият одобрен от всички подадени,“ съобщи Хюсеин Ергани.

Припомняме, че празникът е създаден през 1999 година от ЮНЕСКО и и признат през 2002 година от ООН. На този ден светът отбелязва значимостта на изучаването и използването на майчин език, а целта е насърчаването на многоезичието и културното разнообразие. Той е създаден по инициатива на правителството на Бангладеш, като датата 21 февруари е свързана с демонстрация от 1952 година за признаване на официален статут на говорения в страната на бенгалски език.

Магията на Пловдив е в многообразието и факта, че Древният и вечен град винаги е бил приласкаващ към хората, избрали го за свой. Към петте вкоренени от векове общности в града под тепетата – българи, турци, арменци, роми и евреи – новото време и липсата на граници доведоха за живот в Пловдив десетки други общности. Колко езика се говорят в един от най-старите живи градове в Европа в XXI-ви век предстои да разберем в неделя, 21 февруари, след 9 часа – ТУК.

Празникът през годините може да проследите в следните репортажи:

Приспивни песни на финландски, китайски, български и турски пяха участници във Вечер на езиците в Пловдив (ВИДЕО)

Хора от цял свят играха хоро в Пловдив за Международния ден на майчиния език (ВИДЕО)

Хора от цял свят пяха заедно в Пловдив: Ние сме светът! (ВИДЕО)

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина