АктуалноГласовеКултураМненияНовини

Пламен Панов: Епископската базилика е най-големият публично-частен проект по опазване на културно-историческото наследство

Обектът вече е завършен и оборудван, до дни се очаква Акт 16, каза заместник-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов. Днес в Голямата базилика тече комплексна инспекция от всички оторизирани институции

Г-н Панов, какво точно се случва днес в Голямата базилика?

По правила, за да може да бъде въведена в експлоатация и да получи Акт 16, в Голямата базилика трябва да има държавна приемателна комисия, която е 10-членна:  с представители на Министерство на културата, Община Пловдив, РИОСВ, РДНСК, Пожарната и други институции, които имат отношение към това.  Базиликата трябва да получи до няколко дни Акт 16, с което вече да продължим с процедурата по предоставяне на археологията за управление на Община Пловдив и респективно, съвсем скоро, да открием Голямата Раннохристиянска базилика – нещо, което всички очакваме с нетърпение и всички искаме да стане.

Кога може да се случи това?

Това, което като подход сме приели с колегите от Фондация „Америка за България“, е когато тези процедури приключат, а с тях са ангажирани също и МК и МРРБ, веднага в най-кратки срокове – на следващия ден, Базиликата да бъде отворена и функционираща за туристи. Тя в момента е завършена. Ние искаме всички услуги да са интактни, така да се каже, за да почне да приема туристи. Спомняте си, че още март месец сме приели промени в наредбата и вече са определени цени на индивидуални и комбинирани билети за посещение.

Кога във времето виждате прехвърлянето на собствеността?

Това е труден въпрос от гледна точка на това, че са ангажирани много институции. Ние държим постоянни контакти и с „Америка за България“,  и с Министерство на културата, те чакат да излезе Акт 16, за да може процедурата да стартира и с Решение на Министерски съвет да бъде предоставена археологията. Не може да се ангажирам със срок. Вярваме, че ще стане много бързо, тъй като всички знаят колко важен проект е този за Пловдив. Всъщност и за България като цяло. Това е най-големият публично – частен проект, който се случва, с който се възстановява културно наследство и се интегрират нови технологии.

Какви са новите технологии?

Сега ще ви кажа само част от нещата, тъй като не искам да развалям изненадите за бъдещите посетители.

Знаете, че се предполага, че Базиликата е била създадена през IV-ти век, малко след като император Константни въвежда Миланския едикт, с който легализира християнството в Римската империя. Вътре има специални 3D очила, с които ще може всеки гост да види как предполагаемо е изглеждала Базиликата при създаването ѝ.

На второ ниво мозайките съдържат над 70 вида птици и има софтуер, с който всеки посетител ще може да избира една от тях и да разбере дали тя съществува, кой хабитат в момента обитава, с какво се храни.

С тези технологии може да бъде постигнат образователен , мултикултурен аспект. Така всеки който посещава Голямата базилика ще може да види както археология, така и технология, и образование, и биология, и история, например. Но това е само малка част от нещата, които вече са разположени като техника вътре. Нека да изчакаме откриването, за да видите това което сме постигнали заедно с фондация „Америка за България“.

Планирано ли е вече официалното откриване?

Като свърши процедурата.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина