АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупаСъдТемида

Паркирането под блока – законно или не?

Адв. Веселина Александрова: Не скобите са незаконни, а единствено начинът на предоставяне на това място за паркиране на конкретен ползвател

Какво следва?

Новината, че скобите за паркиране пред блока били незаконни гръмна в медийното пространство и остави редица висящи въпроси. Дори отново се завъртя темата за връщане на пари.

ВАС обяви за незаконни скобите за паркиране в Пловдив

А дали е така, се питат пловдивчани, които ползват местата, но никой от администрацията и управата на града не излезе с разяснение по казуса.

Представяме ви тълкуванието на адвокат Веселина Александрова, председател на групата общински съветници от обединение Демократична България в местния парламент на Пловдив.

„Решение има, но не скобите са незаконни, а единствено начинът на предоставяне на това място за паркиране на конкретен ползвател. И таксите не са незаконни. Всъщност съдът казва, че когато за едно място за паркиране има повече от един желаещ, трябва да се проведе търг с наддаване – който предложи по-висока такса за ползването (не по-малка от 20 лв. на месец), той ще получи мястото. В сегашния текст на пловдивската наредба се предвижда при повече от един кандидат за мястото да се тегли жребий, което противоречи на Закона за общинската собственост (който изисква търг). Затова съдът отменя само чл. 8а от Наредбата – за процедурата по предоставяне на ползването, която не е описана като процедура по провеждане на търг.

Тоест, ако кандидатът е един, няма противоречие със закона. Това означава също така, че  голяма част от местата са със законосъобразно определени ползватели.“

Какво следва?

Сега всъщност ще трябва да се промени наредбата, така че да отговаря на закона.

Цитат от решението: „При проведен търг по реда на чл. 9 и получено по реда на чл. 8 от Наредбата разрешително за местодомуване на леко МПС с поставяне на преместваем обект се дължи такса за ползване на общинското място, като при повече от един кандидат, ползвателят на мястото, както и размерът на таксата се определя от проведения публичен търг, при условие, че таксата не може да е по-ниска от минималния размер, определен с наредба за администриране на местните такси и услуги.“

Цялото решение на ВАС може да видите ТУК.

Договор, разрешително или концесия? Шефът на „Паркиране и репатриране“ за паркинга пред Рилон Център

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина