ОбС дари средства на „Св. Мина” за дофинансиране на възнагражденията на медицинския персонал

Актуално Градът Новини Под ножа Политика

Проф. Петър Петров: поема с гордост предизвикателството да стане първата ковид-болница в България

Слави Георгиев към Анести Тимчев: Втората вълна започна в началото на октомври. 50 дни вие не се обърнахте към ОбС. 50 дни по-късно вие излизате и обявявате колко ви е трудно

Несериозно е да говорим за неразбирателство между щабовете, заяви Тодор Чонов

Общината е отправила писмено искане до Министерски съвет за финансово подпомагане преобразуването на МБАЛ „Св. Мина” в ковид-болница. Лично подписах доклада, като стъпихме на становището на проф. Петров и оценителите, като този разчет е изпратен на министър-председателя и министъра на финансите”, каза пред общинските съветници зам.-кметът Тодор Чонов при разглеждането на предложението за отпускане на допълнителни средства за общинското лечебно заведение. Точката предизвика близо 2-часова дискусия в Дома на културата, като в крайна сметка старейшините приеха 83 000 лева да бъдат дарени на болницата за възнаграждения, за да бъде задържан и без това недостатъчния медицински персонал на работа.

Йордан Иванов от Демократична България откри дебата с призив централната власт да помогне финансово в битката с ковид в Пловдив. И посочи, че има разминавания между областния и общински щабове.

„ Няма разногласия в щабовете и еднолични решения не са взимани в нито един от двата щаба. Нека да спрем с тези спекулации. Това не е политическо, а експертно решение”, подчерта веднага след него Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”. „Несериозно е да говорим за неразбирателство между щабовете”, заяви и Тодор Чонов.

Парасков посочи, че най-ценният капитал за „Св. Мина” сега е медицинският състав и средствата трябва да бъдат отделени именно за дофинансиране на възнагражденията. Именно това предложение в крайна сметка бе прието.

Най-остър в изказването си бе Слави Георгиев. „Това е върха на ковид кризата на ръководно ниво в Пловдив. Ние нямаме нито един секторен анализ на общинските лечебни заведения в Пловдив. Наясно ли сме в момента какво е обезпечаването на другите общински здравни заведения. Свидетели сме на грубо пренебрегване на принципала- общински съвет. ОбС се оказва последен във веригата, за да бъде утвърдено едно чуждо решение.  Не е редно ние да сме последна инстанция”, заяви Георгиев. И допълни, че е гледал изявлението на кмета Димитров в национален телевизионен ефир в неделя, от което е останал с впечатления за сериозно разминаване между щабовете.

Ресорният зам.-кмет Анести Тимчев отговори, че ситуацията се е променяла всеки ден. „Днес проф. Петров трябва да организира дейността на болницата. Трябват ни 24 лекари и 48 сестри, които ги няма. Ще моля „Бизнесът за Пловдив” да дадат стипендии на незавършили още лекари, за да ги ангажираме със ситуацията в болницата.  ДКЦ-тата не желаят да се включат в този процес с ковид- зоните. Общопрактикуващите лекари там не желаят. Ние трябва и за там да търсим лекари”, обясни Тимчев.

Коментарът му ядоса Слави Георгиев. „Втората вълна започна в началото на октомври. 50 дни вие не се обърнахте към ОбС. 50 дни по-късно вие излизате и обявявате колко ви е трудно. Пълна демонстрация на управленска немощ”, заключи независимият общински съветник.

Бе дадена думата и на управителя на бившата Първа градска проф. Петър Петров. Той заяви, че МБАЛ „Св. Мина” поема с гордост предизвикателството да стане първата ковид-болница в България.

„ От понеделник леглата трябва да са 137. Към момента имаме 90 легла, които обезпечаваме с цената на голямо надработване. Очакваме екип от трима лекари и три медицински сестри от две частни клиники. С тях ще подплатим добре графика за тези 90 легла. За останалите легла правим всичко възможно да привлечем лекари и сестри откъдето можем. Трябват ми поне 12 лекари и 24 сестри”, обясни проф. Петров.

В момента той изготвя детайлна справка на тези 72 лекари, които имат договорни отношения с общинската болница. „22-ма от тях са в рискова възраст- отпадат. 18 в момента са с телкови решение и в болнични- отпадат. 8 от тях работят в помощните звезда- отпадат. Трима работят в ОИЛ, не можем без тях и те отпадат. Двама са с предизвестие. Шестима работят в ковид вече повече от 2 месеца. Остават шестима лекари, които могат да бъдат принудително задължени от мен да работят в ковид- среда. Те ми заявиха, че по една или друга причина ще напуснат, ако ги принудя да го направя.  Апелирам за помощ откъм кадри. Не знам дали това допълнително възнаграждение ще помогне”, разясни ситуацията с персонала проф. Петров. В допълнение разкри, че от 46 медицински сестри в болницата 18 са в пенсионна възраст.

Той уточни, че се спира дейността на хирургията и детското отделение в „Св. Мина”. Кардиологията остава като отделение, но да подпомага ковид- дейността. Няколко пациенти в „Св. Мина” с коронавирус инфекция са починали именно от сърдечно-съдови инциденти. Затова и кардиологията остава.

„ Мисля и за момента, когато кризата свърши. Пловдив няма нужда от втора инфекциозна болница по мирно време. Ако разкрием детски ковид-сектор, което може да стане само ако получим подкрепа от УМБАЛ  „Св. Георги”, ще се опитам да задържа екипа от детското отделение”, допълни проф. Петров.

Почти единодушно, само с един въздържал се, общински съвет застана зад „Св. Мина”, като съветниците очакват държавата да направи същото.

 

Споделете ни във:

1 коментар за “ОбС дари средства на „Св. Мина” за дофинансиране на възнагражденията на медицинския персонал

  1. Добре, че Парасков се скара с всички, за да ги дадат на персонала. За машини не е необходимо, а за заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.