АктуалноГрадътЗелен градМненияНовиниПод ножаРазследване

Нови 15 000 домакинства в Пловдив се очаква да преминат на печки на твърдо гориво заради скъпата енергия

С тях над замърсителите ще станат над 50 хиляди

На този фон, от проекта за 14 милиона лева за Мерки за подобряване качеството на въздуха  едва 1654 са постъпилите заявления за подмяна на печките с твърдо гориво с екологични отоплителни уреди

Нови 15 хиляди домакинства се очаква да преминат на отопление с твърдо гориво заради скока на цените на електроенергията и газта. Това са очакванията на Община Пловдив, които изненадващо разкри зам.-кметът Анести Тимчев на днешния семинар по проект COMPAIR, по програма HORIZON 2020 за гражданска наука, чиято цел е граждани-доброволци да измерват качеството на въздуха с лесни за използване сензори, да анализират данните и така да спомогнат за справяне с проблемите със замърсяването на въздуха.

Изненадващо, защото общината разполага с огромен финансов ресурс от Европа от близо 14 милиона лева, с които трябва да се намалят домакинствата с отопление на твърдо гориво чрез промяна на печките с алтернативни уреди. Излиза, че въпреки проекта „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух” /КАВ/, финансират от Оперативна програма „Околна среда”, по който се усвояват въпросните милиони, печките с твърдо гориво не само няма да намалеят, а ще се увеличат значително. Зам.-кметът Тимчев днес съобщи, че 38 хиляди са домакинствата, които ползват дърва и въглища, а с очакваните нови 15 хиляди бройката ще мине 50 000 жилища, които ще замърсяват сериозно въздуха в Пловдив. На този фон, от проекта за 14 милиона лева на този етап едва 1654 са постъпилите заявления в Община Пловдив за подмяна на печките с твърдо гориво с екологични отоплителни уреди.

Припомняме, че от общо брой от 1640 заявления, само 585 са подадени благодарение информационната кампания на стойност почти половин милион лева. Партньор в спечелилото поръчката обединение „Чист въздух за Пловдив” ДЗЗД на „Хермес медия адвертайзинг анд консултингс” ЕООД, е Фондация „Енергийна Агенция- Пловдив”, която днес организира семинара заедно с  Асоциация за развитие на София.

От днешния онлайн форум стана ясно, че за България пилотни дейности ще се изпълняват в два града –  Пловдив и София. Идеята на проекта е да популяризира гражданската наука като метод за по-добро измерване и подобряване на качеството на въздуха в градска среда. Основната цел е да се използва капацитетът на гражданите, за да се постигне по-голяма осведоменост относно главните замърсители на въздуха, как те се отразяват на здравето ни и как съвместно бихме могли да се справим с тях.

“ Сред пилотните дейности в Пловдив се предвижда събиране на представителни данни за ежедневните пътувания на гражданите, създаване на по-добра обществена осведоменост за приноса на трафика към емисиите азотни оксиди,  CO₂  и замърсяването на въздуха, засилване на сътрудничеството с различните заинтересовани страни. В рамките на проекта се планира на доброволци да бъдат предоставени сензори за измерване качеството на въздуха, както и за отчитане на трафика. Могат да бъдат включени и  ученици от начален етап, като идеята е да се съпоставят нивата на замърсителите и трафика около училищата. Сензори ще могат да бъдат поставени и на прозорците на училищата като по този начин ще бъде измерван трафикът, когато се вземат децата от училище, в сравнение с движението през останалата част от деня. Предвижда се още измерване качеството на въздуха с мобилна лаборатория в непосредствена близост до училищата. Различни методи за визуализация пък допълнително ще информират гражданите за околната среда и замърсяването на въздуха“, пише в прессъобщение от Община Пловдив.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

 1. Съгласна съм с Вас! Пък и този Анести Тинчев как разбра, че нови 15 000 домакинства ще минат на твърдо гориво? Малко ми прилича на подготовка за оправдание, че проект за 14 милиона няма да се реализира.

 2. Напред, към светлото бъдеще! Кога властите ще признаят, че бедния и ограбен български народ не може да премине на „зелена енергия“, а се връща в 17-век и се отоплява с кюмюр! И защо да строим нови енергийни мощности, като цената на тока и газа се определя на Европейската борса?

 3. Статия без смисъл. Насила ли да се накарат хората да преминат на екологични уреди?? Нали сме демокрация или общината има лостове и възможности сама по себе си да реши въпроса? Ако има такива кажете ги, Дернев

  1. Въглищарю, не си в час.

   Тъкмо обратното, отдавна Дернев громи лицемерните хитроумни шикалкавения на СелСъвета, който е цунал едни милиони без полза за Града (тая схема я наричаме ЕПЗЕХ = едни Пари За . . . именно).

   Проследете парите, заплатаджии прокурори! Народен Съд!

   1. Само за сравнение с тая чудовищна Далавера с Печки „Въздух Под Налягане“ погледнете в съседство статиите за жълтите стотинки с които да се крепи ТриХълмието!

    Срам и позор! Народен Съд!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина