АктуалноБългарияИзбор на редактораНовини

Meta с нов партньор в България в борбата с дезинформацията

Meta обяви, че разширява програмата си за проверяване на факти в България и добавя Factcheck.bg като партньор. Factcheck.bg – българска платформа за проверка на факти, сертифицирaна от независимата Международна мрежа на проверителите на факти (International Fact-Checking Network), ще работи със своя екип на български език. Той ще преглежда и оценява точността на съдържанието в България в допълнение на работата, която агенция AFP (Агенция „Франс прес“) вече извършва в страната.

Factcheck.bg е инициатива на Асоциацията на европейските журналисти – България и има редакционна независимост и собствен екип от опитни журналисти и проверители на фактите. Под тепето от своя страна си партнира с Factcheck.bg и редовно предоставя на читателите си проверките на екипа на платформата.

Като част от борбата на Meta срещу разпространението на невярна информация, Meta си партнира с независими проверители на факти от цял свят, които преглеждат и оценяват точността на съдържанието и има най-голямата мрежа за проверяване на информация сред всички платформи. Когато проверител оцени дадено съдържание като недостоверно, Meta започва да го показва по-надолу във фийда, което значително намалява разпространението му. Това предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат. Страници, групи и акаунти, които повторно споделят дезинформационни материали, също ще забележат спад в разпространението и ще им бъде отнета възможността да реализират печалби и да пускат реклами. Когато публикация е маркирана като фалшива информация, Meta предупреждава потребителите, които я виждат или опитват да я споделят, за това, че съдържа неверни твърдения. Проверителите на факти не премахват публикации, акаунти или страници от Facebook или Instagram.

„Радваме се, че Factcheck.bg е наш партньор за проверяване на факти в България. Разширяването на програмата ни за проверяване на факти чрез трети лица е важна стъпка в битката ни срещу дезинформацията и към това да помогнем на българите да използват платформата ни безопасно”, коментира Витния Салдава, ръководител на отдел „Обществени политики“ за България в Meta.

„Постоянно търсим начини, които да помогнат срещу разпространението на фалшива информация в платформата ни и осъзнаваме важността от партньорство с местни експерти, за да го постигнем. Щастливи сме да стартираме партньорство с Factcheck.bg и ги приветстваме в глобалната ни програма“, каза Джеймс Морган, мениджър „Развитие на стратегически партньорства и интегритет на новините“ в Meta.

Тази програма е в съответствие с тристепенния модел за подобряване на качеството и автентичността на публикациите в потока с новини в приложенията на Meta. Съгласно този модел Facebook премахва акаунти и публикации, които нарушават Стандартите на общността или рекламните политики. Meta ограничава разпространението на неверни новини и съмнително съдържание като кликбейтове и предупреждава потребителите, давайки им повече контекст за публикациите, които виждат.

„Мисията на Factcheck.bg e да се бори срещу дезинформацията, като проверява фактите спрямо най-високите стандарти на професионалната журналистика по теми от обществено значение. Партньорството с Meta ни дава възможност да работим в подкрепа на тази мисия, тъй като ще ни позволи да се противопоставяме на разпространението на дезинформацията в една от най-посещаваните социални мрежи в България”, каза Кристина Христова, ръководител на проекта Factcheck.bg.

Factcheck.bg ще започне да проверява информация във Facebook и Instagram от март тази година. Това е вторият партньор на Meta в България след AFP, който ще проверява фактите. Днес Meta работи с над 100 организации за проверка на информация на повече от 60 езика по целия свят и инвестира в различни начини да повиши усилията си в тази насока.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:– https://do.my/bluestone

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина