АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Крайна спирка: Индра

От днес изключват автоматите по спирките и монетните апарати за продажба на билети в градския транспорт

Фирмите, които искат да  въведат електронна система на таксуване, предлагат да доставят оборудването и да го сервизират срещу месечни вноски

„ От днес изключваме някои точки на продажба на билети за градския транспорт- автоматите по спирките и монетните апарати в автобусите”, обяви днес зам.-кметът по транспорта Тодор Чонов. Така електронната система за таксуване се спира за неопределен период от време, а билети карти ще могат да се купуват само от кондукторите в рейсовете или в районните кметства и определените за това гишета, където всички плащания ще минават през сертифицирани касови апарати.

Дотук се стигна, след като Индра не е подала документи до Българския институт по метрология и НАП, заради което системата в градския транспорт не бе сертифицирана според изискванията на Наредба №18. Последиците от това ще бъдат прибавени към иска срещу испанката компания, който общината е завела в Окръжен съд- Пловдив. Засега той е на стойност 1,5 милиона лева. Един милион от тях е неустойка за забавянето, а 500 хиляди лева за неизпълняването на гаранцията. Предстои да бъде добавен към иска и неизпълнението по Наредба №18.

Припомняме, че системата трябваше да заработи до средата на 2016г. и струва 19 милиона лева.

„Точно преди година направихме среща с Индра заради забележки по системата. Те бяха учудени, че има неизправности, но според нас са били информирани коректно във всеки един момент. Има документация за това. Изпратиха екип от инженери, които изкараха няколко дни тук, опитаха се нещо да направят, но нищо не се случи. В последствие ние се опитахме да преминем изцяло на електронно таксуване, като първоначално имаше задоволителни резултати. Но когато се натовари системата, сървърите отказаха, тя се срина и върнахме кондукторите. Разговорите с Индра продължиха, но не постигнаха резултат.  В края на ноември усвоихме банковата гаранция на стойност 489 хиляди лева, а искът дойде след това. Договорът изтече”, обясни предисторията преди „крайната спирка” в сагата Индра Тодор Чонов.

Апаратурата засега няма да бъде демонтирана от автобусите, но се очаква това да се случи след време, когато е ясна посоката, в която общината ще тръгне да решава проблема с неработещото безкондукторно таксуване.

„В момента нямаме друг шанс, освен да използваме всичко от оборудването на Индра- информационните табла по автобусите и спирките, валидаторите и прочие. Започнахме пазарно и техническо проучване, което ще ни помогне във взимане на решение какво да заложим в техническата спецификация за бъдещата обществена поръчка. Има три инвестиционни намерения на фирми за решения за електронно разплащане чрез валидатори и банкови карти. Предоставяме им възможността да оборудват по един автобус, каним и други фирми”, обясни Тодор Чонов.

Той уточни, че за тази година има предвидени 600 хиляди лева за поддържане системата на Индра ,до избор на друга фирма. На този етап все още не е ясна цената, която ще трябва да бъде платена за цялостното въвеждане на системата и заработването й. От общината са решили да използват всичко от техническото наследство на Индра, което може да бъде използвано, но е сигурно, че немалка част от оборудването в автобусите ще бъде демонтирано и заменено с ново.

„Отлично знаем с какво ще разполагаме от Индра. Софтуерът ни е предоставен и продължава да работи”, допълни зам.-кметът по транспорт. Отбеляза, че испанската компания е доставила всичко, както е заложено по проект, то поотделно работи, но не и в цялост.

Консорциумите, заявили желание да въведат електронна система на таксуване, вече имат разработени такива проекти в София, Стара Загора, Бургас, Русе и други градове.

„Нашата амбиция е в края на годината да са минали процедурите по обществената поръчка. Самото оборудване става бързо- реално трябва да сложим нов валидатор или да използваме стария. Искаме и датчици по вратите. Друг е въпросът дали ще искаме видеонаблюдение и wi-fi във всички автобуси”, каза още Чонов.

Фирмите предлагат за тяхна сметка да доставят оборудването и да го сервизират, срещу месечни вноски. Другите варианти пред общината са закупуване на оборудването и поддръжка със собствени средства, или изчакване на новия програмен период за кандидатстване за европейско финансиране за модернизиране и надграждане на такива системи. „Имаме готови решения и знаем какво искаме от фирмите”, подчерта на финал зам.-кметът по транспорт.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

6 коментари

  1. Във варна и Бургас направиха електронни системи за под 1 милион лева. Тук откраднаха 20 и пак нищо не работи. Някои станаха мултимилионери…А сега ще станат депутати! И виновни няма!

  2. Лъжат та се късат. Двама селски тарикати, единият „директор“, другият „консултант за 2500 на месец“, лъжат като дърти цигани. Контрата не е в Индра, а в самото ОКТ, които от алчност искат да си вкарат близки фирми за поддръжка. Ама не са си научили урока, номерът им няма да мине.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина