Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК – /ВИДЕО/

Актуално Власт Избори 2021 Новини

Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия. Тя беше избрана след час оспорвани дебати на консултациите при президента Румен Радев. Държавният глава изслуша предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК.

Припомняме, че 45-ото Народно събрание прие изменения в Изборния кодекс, а президентът утвърди  правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Комисията.

“Получих писмо от премиера Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса”, заяви Радев.

“Да, Борисов я оттгели по молба на Красимир Ципов, след като 24 часа имаше лични нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров”, съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо. Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група”, отговори Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат”, допълни той.

„За нас е неразбираемо и нелогично оттеглянето на кандидатура на Красимир Ципов. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Имаме решение за неиздигане на кандидат“, коментира Иван Иванов от БСП.

“ЦИК трябва да изпълнява и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за председател, но комисията може да фукционира и без председател”, подчерта лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

“Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите”, коментира съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

“Имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи”, допълни още той.

Председателят на ПГ на “Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова е категорична, че оттеглянето на кандидатурата от страна на ГЕРБ е било направено в разрез на процедурата за избор на съства на ЦИК.

“Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата.

Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти”, каза още Мая Манолова.

“Не желая да влизам в тона на колегите. Да, според правилата най-голямата партия имаше право да излъчи и председател на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил четирима членове и не държим да имаме представител на ръководството”, заяви Десислава Атанасова.

“Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е ръководството на партията да има доверие, вчера това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие трябва да внушавате това доверие, в противен случай за какво доверие говорим от страна на гражданите в ЦИК”, коментира Радев.

Той заяви, че разпределението остава същото, ГЕРБ остава с четирима представители и партията трябва да има зам.-председател.

“Вие искате ние да се откажем от зам.-председателското място, защото не можем да имаме и председател и заместник-председател. Може ли ЦИК да работи без председател”, попита Тошко Йорданов.

“Ние сме готови ГЕРБ да не получи представител в ръководството, никого не караме да прави нещо на сила”, отговори му Десислава Атанасова.

“Не може да има служебно правителство, докато не решим проблема с ЦИК. Не може да правим избори така, няма време”, заяви президентът.

Секретарят по правни въпроси на президента на проф. Емилия Друмева подчерта, че назначаване на ЦИК без председател не е възможно.

“Аз бих си позволила, сред “Има такъв народ” има едно почтено име. Това е Камелия Нейкова. Тя е добър избор”, каза Мая Манолова.

“Нека всички си кажат мнението за подобна кандидатура”, призова Тошко Йорданов. БСП подкрепи тази кандидатура.

Христо Иванов заяви, че ГЕРБ трябва да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров. “Демократична България” подкрепя кандидатурата на Камелия Нейкова.

“Има такъв народ” предлага кандидатурата на Камелия Нейкова за председател ная ЦИК”, заяви Виктория Василева. От ДПС също подкрепиха Нейкова.

За 45-ия парламент се очертава днес да бъде последният работен ден, защото заявката на президента е да разпусне Народното събрание на 11 май. Депутатите обсъждат пенсиите и руската ваксина срещу ковид.

 

Източници: Дарик радио, БТА, Nova tv

Споделете ни във:

1 коментар за “Камелия Нейкова е новият председател на ЦИК – /ВИДЕО/

  1. ИМУНИТЕТЪТ на Нар. Предст. Иб. ТОТЕВ няма ли да продължи до ДАВНОСТ? Завинаги? каза:

    На Мамин ИМПЕРИАЛист инджинеринг ТОТЕВ, главатар на най-крадливата шайка КлептоКрация в пловдивската история стратегията му бидейки ГЕРБав байрактарин в НашеСело да получи индулгенция /опрощение / ИМУНИТЕТ депутаЦкий (и благодарности!) чак до бъдещите ДАВНОСТИ май се оказаха малце . . . сметки без Кръчмаро!

    Суверенът гласоподавател не му призна нагласената „листа“ тоа път (то не мо’е всеки път под строй Ромите, а?)

    Нито Менда милата, нито Бате ЦвеЦве, още по-малко БоБоТРИ ша са трогнат да го подпират, нито ша са заинтересуват =оти КОРАБЪТ ПОТЪВА ПРАВИЛНО.

    За всеки случай освен да му ОТНЕМАТ ПАСПОРТИТЕ, Личните Карти (а и Кредитните!) не е лошо да му заключат на глезена една електронна ГРИВНА. И багажниците на отпътуващи от територията трафиканти-койоти да се проверяват, както и ТИРовете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.