АктуалноГласовеГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Камарата на архитектите иска прекратяване на конкурса за 3 училищни сгради

„Трезор за умове”. Така гръмко зам.-кметът с ресор образование Владимир Темелков обяви конкурса за три нови училищни сгради- тази на Математическата гимназия и корпусите на „Княз Александър I” и „Патриарх Евтимий”. Той и екипът му се опитват да последват примера, добър или лош, с инициативата на отдел Култура „Трезор за идеи” за търсене на нова функционалност на бившата сграда на БНБ, но явно са пропуснали редица ключови детайли.

Детайли, които правят начинанието „Трезор за умове” абсолютно хаотично и безсмислено. Такова е мнението на пловдивската колегия на Камарата на архитектите в България. От там смятат, че по същество общината обяви архитектурен конкурс, тъй като инициативата отговаря напълно на тези критерии, но всъщност „Трезор за умове” не е нито конкурс, нито архитектурен. Пълен нонсенс, чийто резултат ще е никакъв.

Председателят на Камарата на архитектите в Пловдив арх. Чавдар Тенев подчерта, че е бил силно учуден, когато е видял какво е предприела градската управа. Пред Под тепето той подчерта, че не може да разбере за какво всъщност е така обявеният конкурс.

„ Събират се някакви идеи за трите обекта, но те няма да представляват идеен проект. В същото време съдържанието, което се очаква да бъде предадено от кандидатите в конкурса, е точно с проекти, скици, схеми, каквото би представлявало един идеен проект. Но изрично се подчертава, че това не е идеен проект по смисъла на Закона за устройство на територията. Някаква пълна неяснота. Аз, бидейки запознат с инвестиционния процес, ЗОП и ангажиментите на общината, не мога да разбера какво цели общината и за какво им е това- някакви идеи, които не са идеи. Много странно. И да подчертаем, че дори да са добри тези идеи, никой не поема ангажимента да ги реализира, както и да работи с авторите им. Не виждам смисъл в това начинание. Цялата тази история ми се вижда много несъстоятелна”, подчерта председателят на КАБ- Пловдив арх. Чавдар Тенев.

Той заявява, че вместо да се провежда конкурс с неясна цел и безсмислен резултат , онова, което градската управа би следвало да направи, е просто да обяви три отделни конкурси за идейни проекти по реда на Закона а обществените поръчки за всеки от трите обекта. Той даде ясно да се разбере, че общината няма как да приложи с индиго инициативата „Трезор за идеи” в намерението си да намери три добри идеи за нови училищни сгради с инициатива под името „Трезор за умове”, тъй като казусите са напълно различни. За разлика от бившата сграда на БНБ, която няма да има старите си функции, при училищата имаме категорично и ясно определени функции на всеки от трите парцела, на които ще се правят публични инвестиции. Има подробни планове, одобрени и влезли в сила- ясно е точно какви сгради с каква функция следва да бъдат изградени на тези имоти.

„Следваше, както е в инвестиционния процес, така и в ЗУТ и ЗОП, общината за всеки от обектите да възложи конкурси за идейни проекти. В конкурса за сградата БНБ ситуацията е напълно различна- тя бе освободена от банката и сегашната й функция отпадна. Търсейки бъдещата функция на тази сграда, съвсем добре отдел Култура обявиха конкурс за решението на въпроса. След като тя бъде намерена може да се премине в следващ етап на конкурс за идейни проекти и т.н. Но в конкурса за трите парцела за училищни сгради не се търси функция и концепция. Този етап е минал. Ако на общинската администрация не й е ясно какво да прави и затова е подходила по този несъстоятелен начин, най-разумно би било да се обърнат към архитектурната гилдия- щяхме да дадем правилните указания, да съдействаме. Така се случи по отношение на банката с отдел Култура- те се обърнаха към нас. Тази протегната тогава за „Трезор за идеи” от Пламен Панов ръка бе нещо толкова радостно за нас, защото толкова мандати досега сме предлагали на общината нашето сътрудничество, тя не се е възползвала досега и какви ли не други щуротии се направиха. Но с банката бе един много добър пример за комуникация и партньорство- включихме се и съдействахме в заданието за банката и според мен тук ще има добър резултат. Но за новия конкурс „Трезор за умове” общината не се възползва от нашата експертиза и според мен направи грешка”, смята арх. Тенев.

Председателят на КАБ е убеден, че резултатът от новата инициатива ще е никакъв, тъй като общината де би могла да ползва резултата от конкурса, защото той не е започнал по реда на ЗОП и материалите от него не могат да бъдат оползотворени.

„Освен това има един куп забележки, които могат да се оправят. Обявен е конкурс, в който уж е казано, че не е архитектурен конкурс за идеен проект, а е конкурс за незнам си какво с очакване за съдържание, което има съдържанието на идейния проект, но за да бъдат подготвени нещата, които кандидатите ще направят, са им предоставени PDF формати за графичния материал като изходни данни. От тях никой не би могъл да се възползва- би трябвало тези материали да бъдат в чертожни файлове, така наречените DWG файлове. Аз като проектант много добре знам, че не може от PDF да правиш чертеж с конкретни размери. Освен това са обявили награден фонд, който веднъж са награди от 20, 15 и 10 хиляди лева и на същата страница после стои другата информация, че ще бъдат дадени три награди по три хиляди лева. Пълно несъответствие. Дори ми е трудно да споделя възмущението си, защото ще изглежда нелицеприятно. Изключително разочарование”, допълни председателят на КАБ.

Той си обяснява грешката да е плод на началото на мандата, в който се намира тази градска управа. Надява се тя да е поучителна за общинските ръководители за следващи конкурси.

„Дано занапред за разчитат на нашето съдействие, за да станат нещата добре. Но това е безсмислено упражнение, ще се загуби време и средства само. Освен това този така наречен конкурс е напълно възможно да подведе млади специалисти, които не са се сблъсквали с администрацията . Те са творчески настроени, ще се втурнат с някакви гениални идеи и в един момент ще се окаже, че всичко това е обезсмислено. И ще останат отново разочаровани. Ако трябва да дам препоръка, тъй като все още не е достатъчно късно, този конкурс трябва да се прекрати и да се мине на три отделни конкурса за идейни архитектурни проекти, както си му е редът. Отдавам тези критики на това, че са в началото на мандата. Но тук сбъркаха. Нямам представа кой е инициатора на това и кой е подготвил целия материал, но ако е правено от отдел Образование, смятам че това е управленческа генерална грешка. Защото този отдел трябва да се занимава с образователния процес, а не с инвестиционната политика и инвестиционните задачи на общината. Затова си има друг отдел- това трябва да е към главния архитект, към отдел Строителство на г-н Пашов. Когато става дума за инвестиции и сгради, това не е учебна задача, а съвсем друга. Може би на това се дължат и пороците, които сега коментираме”, каза на финал арх. Чавдар Тенев.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

8 коментари

 1. В общи линии е прав колегата, освен в неразбирането си какво иска общината. Мисля, че е очевадно. Общината иска някой да и свърши работата за 9000 лв. и да и приготви някаква идея, която да послужи като задание за инженеринга на строителната фирма по-късно, с което ще избегне отново архитектурния конкурс. Тези злоупотреби с инженеринга са от преди 12 години и законодателите продължават да спят. То всъщност не могат да стигнат до там, защото много често ги разпускат. Така че отново прецакани ще бъдат архитектите, респ. учениците и родителите им по-късно.

 2. Абсолютно вярно! Няма работа в този конкурс отдел Образование, не е нужно да се бута навсякъде. Има си отдел Строителство.

 3. Какво очаквате от темелков и димитров? Компетентност? Консултация с арх Тенев и КАБ? Тези нарциси не са способни на това…просто Герб…който може само да краде и губи времето на училищата….

 4. Абсолютно съгласен. Тази абсолютно сглобена и вероятно незаконова „процедура“ е прах в очите на обществото. Такива обществени проекти навсякъде из Европа са обект на регламентиран архитектурен конкурс с ясно задание, бюджет и нужни професионални компетенции. Такова коруционна животно като „инжинеринг“ няма. Това е продължение но Тотев простотиите за площада, но десет години по-късно.

 5. за първи път да съм съгласен с арх. Тенев ! Това сайтче е прах в очите на пловдивчани. Тези училища се чакат от десетилетия (особенно МГ-то) . Каква му е работата на Темелков да се занимава с архитектурни конкурси ,да си гледа дигитализацията ,че аман от Община Пловдив да ми пращат писма по пощата … срам!

 6. Напълно справедливо Становище от КАБ.
  САБ =Съюзът…= доколкото съществуе следва да се присъедини и подкрепи.
  Гламавите практики въведени от КлептоКрацията на г-н индж. ТОТЕВ и възприети като „ноеото нормално“ кис-кис са ГАНГРЕНА за горкия ни Град…

  На развихрилите се Общински „Образователни“ КАЛИНКИ само ще напомним за безсъвестно раздадени на Мераклии УЧИЛИЩА които би следвало да се възвъенат на Града ЗА ОБРАЗОВАНИЕ.

  АМТИ+И+Цирк си е частна Фирма – да върви да си построи в царевиците свое сефалище и да освободи Първа Девичвеска. И без това не могат да се ориентират кое им е Главния Входм та се гтчкат през слугинския.

  РадиоТОЧКИТЕ никой не им ги слуша и ТЕЛЕвизионният им сигнал никоя антена на никой покрив не им го приема – да освободят у-ще Кирил Нектариев с чудесния двор, с жилище за байчото и със Салона и да очистят от Тепето -ама до скАЛА!- ГРОЗНАТА СИ антена

  1. В сърцето на ЖивияГрад идиоЦката Занрнена ЗОНА с полицейски картечари да препречват Трафика и да карат населението да върви на пръсти за тишина да не би да събуди от сладка следобедна СИЕСТА държавните ТВ-заплатаджии – – – представлява чиновническа инерция.

   Другата телевизия =ПОТВ= на Радецки до бул. УКРАИНСКИ нуйой не я огранява и пак е по-стойностна от Държавната СИНЕКУРА

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина