АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеЗелен градНовини

Как се е формирал природен парк Отдих и култура?

„Белите дробове“ на Пловдив, както често е определян районът около Гребния канал под тепетата, е бил определян в миналото като истинско явление в световната практика
Източник: Lost in Plovdiv

Това е едно от най-любимите места за разходки на пловдивчани и гостите на града. Освен за почивка и релакс, паркът се използва и за активни дейности. Възможностите за спорт и забавления са многобройни – от колоездене и уроци по гребане, до тенис на корт и любителски футбол на многобройните площи, приспособени за това.

Обособяването му като местност обаче, може да се проследи чак до далечната 1936 г., когато е приет закон от Народното събрание.  Той предвиждал източната част на Царския остров да се превърне в място за отдих на пловдивчани. Там се намирала и единствената останала лонгозна гора по поречието на река Марица. Започнали да се озготвят първите прокети за уреждането му. През 1937 г. в близост тържествено бил открит Ловният парк, а кметът Божидар Здравков предричал, че това ще стане голямата атракция на града. Дори наредил гората да се пази от въоръжена охрана и там да се пусне стадо сърни. Тъй като пазителите трудно се справяли с бракониерите, градоначалникът издействал средства за поставянето на ограда. За две-три години сърните се увеличили, в гората се заселили няколкостотин фазана и изглеждало, че пророчеството му ще се сбъдне. За съжаление, след отстраняването му от кметския пост, гората била изоставена, оградата – разграбена, а фазаните – избити. Преместили сърните на Бунарджика.

Седем години по-късно техническата служба при общината се заела да изготвя нов проект с идеята да рестартира концепцията за добре уреден народен парк. През 1947 г. вестниците публикували решението на Пловдивския градски общински съвет –  гората в „Острова на свободата” да се превърне в природна зона. Десет години по-късно вече се заговорило и за Народен парк “Отдих и култура”. Същинското строителство стартирало през пролетта на 1960 г. Тогава били оформени подстъпите към парка. До него трябвало да води голяма алея с воден канал, който през лятото да дарява пловдивчани с прохлада, а зимно време да се превърне в ледена пързалка. Вестниците тръбели, че Пловдив ще има най-красивият парк в страната. Екзотичната лонгозна гора и площта на парка, който обхващал 2 800 декара, се сочели като истинско явление в световната практика.

Целия текст прочетете в Lost in Plovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина