„Има нещо нередно в цялата история”

Актуално Гласове Избори 2021 Новини

Из дебатът в местния парламент по предложението за превозвачите

Общинският съвет реши да осигури допълнителни 1 милион лева за пловдивските превозвачи днес. Предложението на кмета Здравко Димитров бе сумата да е три милиона, но след предложение на Стефан Послийски от ВМРО, част от мнозинството в общински съвет, което седи зад кметския екип, милионите паднаха с два. 31 от старейшините подкрепиха допълнителните компенсации за фирмите, обслужващи линиите от градски транспорт, а 11 гласуваха „против” и „въздържал се”. Дебатът по точката продължи повече от час и явно така изтощи съветниците, че след обедната почивка заседанието нямаше нужния кворум и бе прекъснато с неразгледани близо 20 предложения.

Дискусията в пленарна зала откри независимият Слави Георгиев, който изчака кмета да заеме мястото си на трибуната, за да чуе изказването му.

„ С така направеното предложение г-н Димитров действа като адвокат на превозвачите. Продължава мълчанието от страна на общината за проблемите с услугата. Защо това предложение се вкарва в извънреден порядък. Беше редно да чуем проблемите на превозвачите, но и на гражданите, които ползват услугата. Беше редно да се запознаем с докладите на ОКТ. Как и защо се иска тази сума, не е мотивирано това искане. Пловдив няма добър градски транспорт. Докато раздаваме по подобен начин 3 милиона без аргументация на превозвачите, хората ще си карат автомобилите, а обществения транспорт ще се ползва само от социално слабите хора и тези с карти”, заяви Слави Георгиев.

След него Стефан Послийски предложи да бъдат осигурени не три, а един милион лева, като останалите близо 600 хиляди лева, които превозвачите твърдят, че са загубили от непродадени карти от началото на годината, да бъдат отпуснати едва след като съветниците се запознаят с докладите на ОКТ.

„ Общественият транспорт е един от стълбовете на една община. По различни фактори, независещи от нас, бизнесът е ударен. Трябва да изострим вниманието си, когато става въпрос за обществена услуга”, мотивира се Послийски.

Идеята му бе подкрепена от председателя на групата на ГЕРБ на микрофон. „ Приемаме и разбираме, че превозвачите имат нужда от тази подкрепа. Но и държавата ще отпусне средства Този един милион звучи разумно, а разликата да дойде от държавата”, заяви Йордан Илиев.

„Никой не дава решение как да се подобри услугата”, заяви Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”. Той предложи да бъде сформирана комисия за контрол на изпълнението по договорите с фирмите и съдействие на общината при създаването на общинско предприятие и ако превозвачите. „Без електронна система не можем да контролираме процеса и продажбата на билети”, допълни той. Предложението му не бе прието.

„Г-н кмете, преди две години обещахте, че ще на направите общинско предприятие. Сега отново 1,2,3 милиона лева. Това не са семки и бонбонки. Има нещо нередно в цялата история. Това предложение е напълно немотивирано. Аргументът е намаляване на продажбата на абонаментни карти. Ако калкулираме стават 60 хиляди непродадени карти. Представяте ли си? Няма един счетоводен документ”, заяви Йордан Иванов от Демократична България. Той поиска предложението да бъде внесено на следваща сесия, едва след като съветниците се запознаят с цялата документация, но в последствие и това предложение бе отхвърлено.

„Няколко груби в Общински съвет са си продали душите на превозвачите, които финансират предизборни кампании”, допълни Йордан Иванов. И призова за бързото създаване на общинско предприятие, в което поетапно да започне прехвърлянето на линиите от градския транспорт. „Всяка година тук се разиграва един Болшой театър, а превозвачите плашат с протести и стачки”, подчерта той.

„Тук се забавляваме с неистини. Не става лесно. Трудно е да се направи едно общинско предприятие по транспорт- трябва гараж, сервиз, хора. Работи се по този въпрос, както и за електронното таксуване. Колкото до загубите на превозвачите- те са 1,5 милиона от непродадени карти по документи, които са засечени с тяхното счетоводство и счетоводството на общината. Имат още загуби от увеличението на горивата, наеми”, обясни в отговор кметът Здравко Димитров.

„Къде са тези данни? В предложението ги няма. Къде са тези документи? Защо ги нямат общинските съветници? Защо криете документи?”, репликира му със серия въпроси Йордан Иванов.

Колежката му от Демократична България Добромира Костова пък поиска от общината да предостави документи за продадените карти и билети и да бъде обяснено как засичат счетоводствата.

„Дебатът е пълен абсурд. Ние ежегодно даваме милиони субсидии на превозвачите, това са допълнителни пари. Къде са ангажиментите на превозвачите за подобряване на услугата?”, попита на свой ред Слави Георгиев. Бе коригиран от Николай Радев от БСП, че не става въпрос за субсидии, а за компенсации.

Владимир Кисьов пък заяви, че публичният транспорт е социална дейност в цял свят и носи загуба на тези, които се занимават с него. И заяви, че създаването на едно общинско предприятие по транспорт би струвало 200 милиона, а след това вероятно отново ще генерира загуби, при това по-големи.

Заместник-кметът Тодор Чонов обясни на съветниците, че цялата информация за транспорта е качена на сайта на общината и ги упрекна, че никой от тях не го е търсил за дискутиране на конкретни проблеми в ресора му. Проверка обаче установи, че няма към момента на изказването му няма качена информация за продадените билети и карти.

„От началото на мандата работим за общинското предприятие. Разполагаме с детайлни доклади и икономически анализ за това дружество, уставът е готов. Забавянето беше заради това, че няма отворени оперативни програми. Имаме пълна готовност за създаването на това дружество”, заяви Чонов.

Той допълни, че глобите, които общината налага на превозвачите за неизпълнени ангажименти по договорите са трудно събираеми и не водят да резултат. „Не сме доволни от услугата. Но нямаме план Б”, подчерта той.

„Превозвачите рекетират местната власт. Всяка местна власт ляга на превозвачите преди избори и после се влачи 4 години”, каза към финала на дебата Йордан Иванов от ДБ.

Точката от дневния ред бе затворена с гласуване на предложението на Стефан Послийски от ВМРО. Но това не решава нито един от проблемите с градския транспорт в Пловдив. Както и въпросите около прозрачността в „засичането” на счетоводствата на превозвачите и това на общината. Догодина вероятно този дебат в местния парламент ще се повтори, ако първите не поработят върху качеството на услугата, а от местната власт не тръгнат в посока разбиване на този порочен кръг.

Споделете ни във:

1 коментар за “„Има нещо нередно в цялата история”

  1. Севернокорейската постановка някои по-първи мозъклии да насядат по-нависочко от простолюдието е първото “нещо нередно ф цялата история”.
    “…изчака кмета да заеме мястото си на трибуната, за да чуе…”
    Не “трибуна” се казва, а ПРЕЗИДИУМ това – почти ПолитБюро.
    (Дернев, не засягай тематиката като как така както из цял свят ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ БЕШЕ ФУНКЦИЯ НА ОБЩИНАТА ф минало свършено глаголно време, ала вече не Е?)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.