Икономиката в Капана – силно надценена, празнят помещения след локдауна (ГАЛЕРИЯ)

Актуално Живот Новини

В най-оживената  част на квартала от началото на годината един си тръгва, друг идва, постоява няколко месеца и фалира

В последните години ситуацията в квартала на творческите индустрии е доста динамична. Покрай очакванията около Европейска столица на културата и препълнения събитиен календар през 2019-а трескава дейност кипеше във всяко едно свободно местенце. Стари наематели напускаха, поради увеличените наеми и
отстъпваха помещенията си на друг тип концепции, за да преобърнат почти тотално облика на Капана към днешна дата. Дали заради глобалната пандемия от коронавирус, или недотам изпълнените прогнози за орди от туристи в разгара на летния сезон, положението през 2020-а е коренно различно от еуфорияeта, ентусиазма и надеждите, обхванали малките бизнеси през изминалата година.

Само по най-развитата улица в Капана– небезизвестната „Христо Дюкмеджиев“, няколко обекта се смениха и/или затвориха врати от началото на годината.

Преди седмица от ъгловото помещение в частта към Железарска се изнесоха фурните и печките на пекарна Bakeland. Едва направила година и половина в квартала, тя явно не успя да удържи на намаления поток от приходящи и натиск на наеми. Младите хора в нея за момента оставиха мечтата си за предлагане на тестени изделия по домашни рецепти, което се мъчеха да правят всекидневно, без почивка.

Само една врата по-надолу вече няколко години по сайтовете за недвижими имоти и в социалните мрежи върви обява за продажба на подготвени за посрещане на гости студиа. Постройката е в сърцето на града, а самите помещения не изискват на пръв поглед голямо капиталовложение, за да продължат да работят като стаи под наем. Сделка, обаче, явно няма!

 

По-малко от година остана в Капана и нашата любима сладкарница за турски изкушения Мозайк. Обожавахме трилечето им с шам фъстък, но предполагаме, че намаленият поток от туристи и кризата с коронавируса е причината да останат само с първоначалната си локация на Събота пазар. В момента помещението се отдава под наем.

Все още сме на 200-метровата отсечка, а пореден бизнес смени собственика си през 2020-а година. След огромна инвестиция и мимолетно съществуване Monkey Burgers вече е „Вилица и Нож“ и донякъде с променена концепция новите наематели се опитват да завладеят вкусовите рецептори на ценителите на крафт бургерите под тепетата.

Отсреща “Работилницата на веселите палачинки” не издържа на високия наем още преди честването на Пловдив за Европейска столица на културата 2019, но след ремонта и преобразуването им в ресторант Вертиго в края на миналото лято, през май те също не отвориха врати.

Миналата година Барабана тихомълком смени собственика си, но за момента новите стопани запазват идеята.

Само преди броени дни затвори и семейният магазин за спално бельо до бившата закусвалня Quick Food

Виртуозите на бързото хранене – Quick Food, също след края на миналата година преустановиха дейност и въпреки примамливата позиция на помещението на „петте кюшета“, то все още стои празно и неотдадено.

От същата страна и отново в сайт за продажба срещнахме оферта за предлагане на бизнес, който миналата година отвори врати на ул. „Георги Бенковски“, след това по време на локдауна обектът се премести на по-оживената ул. „Христо Дюкмеджиев“, а в момента е на пазара.

Магазинът за булчински рокли на ул. “Г. Бенковски” също затвори врати, а съседният хотел не ги отвори

Малко по-надолу култовото място на гръка Никитас Хухутас дори и през летните месеци тъжно пустее, въпреки че то е от ресторантите със завидно количество маси и места в квартала и беше предпочитана спирка за среща на експатите преди пандемията.

Точно преди обявяването на затварянето поради вируса, суши майсторите напуснаха квартала и въпреки иновативната им за района идея не успяха оправдаят инвестицията си и очевидно очакванията за голям поток от туристи и местни, желаещи да опитат японския специалитет.

Поне на мястото на суши ресторантчето се появи обект на верига за паста

Не по-розово е положението и по другите улици на пъстрия централен квартал.

От “Магура” изчезнаха сръчните феи, които сътворяваха украси за кръщенета, сватби и фирмени партита.

Интересно е, че техният бизнес проект спечели преди доста години награда от конкурса на Община Пловдив “Най-добър млад предприемач” и беше един от устойчивите в историята на конкурса, но загина по време на извънредното положение.

Водим ви на другата по-оживена улица в Капана – „Братя Пулиеви“, която още преди превръщането на квартала в арт зона и възобняваването му, си имаше популярни заведения за забавления.

В момента там бизнесите постоянно сменят собствениците си. От началото на годината имаше 2 смени на наематели само в едното от големите заведения, всеки нов правеше и ремонт.

Сега на тази улица всички дружно мислят нови начини да привличат клиентите си с парти вечери.

За една година от Капана си отидоха и шестима майстори-занаятчии, последните трима по време на пандемията.

Как се справят заведенията в Капана в пандемията?

Заведенията, които ни липсват в Капана

Споделете ни във:

14 коментара за “Икономиката в Капана – силно надценена, празнят помещения след локдауна (ГАЛЕРИЯ)

 1. Какъв квартал със занаятчии и творящи хора, какви 5 лева!
  Това е една огромна площ от безумно скъпи храна и пиене, които са с лошо качество, малко количество и в магазина или направени у дома биха стрували стотинки.

  Много по-интересно и привличащо туристи щеше да бъде, ако го бяха направили като Етъра – всевъзможни занаяти и занаятчии, демонстриращи как са се правели навремето всички тези неща – интересни за днешния човек свикнал с технологии, роботи и удобства.

  И пак като на Етъра – няколко ресторанта, не кръчми, а традиционно изглеждащи ресторанти с традиционна българска храна сготвена в гърнета и сачове – като в Родопите, Пирина и Балкана.

  Това щеше да привлече не само пловдивчани, а и много туристи от цяла България заради близостта до София и лесния достъп до града.

  Пловдив е много зле – не е столица, няма и море, нито е планински курорт, и ако не измисли някаква концепция, с която да е по-интересен – няма кой да дойде тук.
  Стария град е мъртъв – няма ги заведенията, зеленината, неподдържан е, няма ги отворените занаятчийници – а и не всеки му се ходи нагоре по калдаръмените улици, докато Капана е централно разположен, ако се направи някой удобен подземен или надземен паркинг на няколко етажа да има хората и колите къде да си слагат , и ако се направи като Етъра със занаятчийници и няколко ресторанта и кафенета – би станал много по-привлекателен и дръпнал много повече клиенти – отвсякъде.

  А зимата там си е направо мъртвило – такова, каквото е!

 2. Заведения в Капана фалират, защото просто не стават, не са достатъчно добри. Няма как да привлечеш клиенти с лошо обслужване, неудобни маси и столове и неотговарящи на предложеното цени. Навсякъде в Европа има такива квартали, но се предлага качествен продукт с добро обслужване. Който си е направил добре концепцията и предлага добър продукт остава.

 3. Неадекватни наеми, нереални очаквания, неопитни търговци, непознаване на пазара, нереални цени, или най-общи казано това е резултата на НЕРЕАЛНИЯ живот в нашата страна.

 4. Къде видя пандемия бе ? Ти знаеш ли какво е пандемия и повтаряш като папагал “В условията на пандемия ” Така ли ти наредиха да пишеш , пандемия пандемия пандемия .. С много повтаряне лъжата ще стане истина ли ?
  Отвори и прочети първо какво е пандемия преди да блещиш глупости ! Пандемия е пренасянето на епидемия от една дъпжава в друга като при 100 заразени от епидемията 11% трябва да са болни ! Имаш ли ги бе платен писач ? Къде са ? Епидемия нямаш за да се пренесе а именно 200 болни на 10 000 население па след това да се пренесе в дзруга държава ? Вие капка срам нямате ли бе , този заговор срещу човечеството заплашва и вас бе ! Утре ще дойдат да те чипират бе овца такава , как може да продаваш народа си за 2 стотинки бе нещастник такъв ?

 5. QUICK FOOD ama Very Quick, mayna, in the LockDown! Хвала!

  Безогледната ИНГИЛИЗАЦИЯ в “Квартала На Творческите …ИНДУСТРИИ” (?!? занаяти? изкуства? изкуствености? Както забелязва колегата РВ =оксиморон, дървен камък) пречи на обикновената майничка като мен да харесва капана. Предпочитам турски заглавия = ПАША например.

  Мильо Лудият също възразява против непотребни префърцунени чуждици.

  Провалът на ЕСК’2019 се дължи на малоумния девиз “Пловдив За ЕДНО” (ЕДНО са софийски копелдаци, бившия издънил се “Sofia Design Week”, “Sofia Dance Week” и др. подобни безкрайни СЕДМИЦИ) ингилизиран разноЦВЕТНО ф “T’O’G’E’T’H’E’R” което предизвиква скомина в майните.

  На която хранилка понастоящем поради тежка ОРИЕНТАЛСКО-провинциална бюрократическа инерция ЦИЦАТ тъпоъгълни абсурдни “проекти” по “програма” Пловдив’2020, Пловдив’2222 и Пловдив’3333.

  СПРЕТЕ ЗАПЛАТАДЖИЙНИЦА ПЛОВДИВ’2020!

  Статията хубава, бая длъжка, и …отчайваща.

  КАПУТ – КАПАН. Пардон, KAPUT – KAPAN.

  МУТРИТЕ – ВЪН!

  1. Koyto idiot клечи под фирмата “FRESHLY MADE TAKE-AWAY SUSHI” и очаква Будали-съселяни да се юрнат на опашка да му купуват ..ПРЯСНО СУШИ ЗА ВКЪЩИ === има да чака. =Осмата снимка=

   Чакай малко!

   (Продължаваш ли да чакаш?)

   АЗ ЗНАМ, че в японско е ЛЕСНО да намериш ПРЯСНО суши – море отвсякъде. Аз ЗНАМ, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО да ми продадат прясно суши в Пловдив, точка.

   (Спря да чака, май, левакът).

   ((А простряните на заглавната снимка №1 ГАЩИ, които предизвикват любопитните да пообиколят да намерят в кой сокак са простиряни съответните СУТИЕНИ са не само малоумни, те са ОТБЛЪСКВАЩИ))

 6. Бахти тоя локдаун… От 2 месеца когато и да изляза в Капана по нищо не личи, че има нещо извънредно. Заведенията си бачкат, хората са гъз до гъз и си върви алъш-вериша. А, тези бизнеси, които за 2 месеца без работа фалираха… не знам какво да кажа…

  1. “А, тези бизнеси, които за 2 месеца без работа фалираха… не знам какво да кажа…” === Ами като нямаш какво да кажеш хич недей да взимаш думата, сульо.

   В този неестествен ИЗМИСЛЕН “квартал” =заместил честна и почтена занаятчийска Чаршия= полакомилите се по полит-коректен ЮРУШ будали фалирВат.

   МЕХАНАзация на квадратен километър става, ама до една степен…

   Много важно.

 7. Дамм, този квартал бе едно ужасяващо запуснато и отблъскващо място … и така до “столица на културата” и закипя една култура … едно вдигане на наеми … едно роене на места за “отбрани клиенти” основно за консумация на напитки и храни.
  Това цялото прекрасано нещо съпроводено с “протести/подписки” против шума насочени срещу общината, а не срещу наемодатели/наематели.
  Издръжката от наеми в един тежко провинциален град като упралвление е актуалната мечта на много хора, но пълната им липса на разбиране за хилядолетната история върху която всеки ден оставят своя отпечатък им пречи да разберат, кой и кое е ценното в нашия град.
  Успех на хората правещи бизнес и опитващи да оцеляват в гр. Пловдив, успех и на новите ни съграждани търсещи достоен живот и доходи.

 8. Не е възможно, едно изкуствено образувание, като “квартал за творчески индустрии”, (според мен един класически оксиморон – творческо, но индустриално), да съществува без да се подкрепя с фананси ! Явно въпросният квартал не може да ги генерира, за да осигури съществуването си …Просто е !

 9. Какъв е тоя локдаун, бе Дернев, това да не е Манхатън. Това българския език за нищо го нямате, а иначе на 24 май се кълнете колко много обичате просветата и културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.