АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Фалстарт на електрическите скутери в Пловдив (СНИМКИ)

Компанията Lime стъпи на криво в Града на тепетата  

ПОИ: Тротинетките нямат разрешително, спираме ги до уреждане на документите 

Дългоочакваната услуга за споделено пътуване с електрически скутери във втория по големина град в България не тръгна на чисто.

Пускат електрически скутери за споделено ползване в Пловдив

След като декларира в петък със съобщение до медиите, че стартира работа в събота – 3 октомври, сутринта Пловдив осъмна с десетки електрически тротинетки, паркирани в нарушение на различни пешеходни зони из града. Включително на Главната улица и на Копчетата, въпреки че дори в сайта на Lime пише, че потребителите на услугата нямат право да паркират и карат в пешеходни зони.

Оказа се, че Община Пловдив общо взето знае твърде малко за дейността на компанията. В четвъртък в администрацията по имейл са получили уведомително писмо, че фирмата влиза в града, без да са предприети някакви последващи административни стъпки за издаване на разрешителни, регламентиращи дейността на компанията.

Днес е свикано спешно съвещание в сградата общината по този повод и е взето решение скутерите да се съберат и складират на паркинга пред Тримонциум.

Направената от Пловдивския общински инспекторат проверка по разпореждане на кмета Здравко Димитров е установила, че фирмата, която ги стопанисва няма  разрешително за това, нито е представен и приет регламент за тяхното използване.

Очевидно диалог между инвеститора и администрацията до момента няма. Въпросът е как ще продължат занапред и дали дейността им ще просъществува.

“Пловдив има нужда от алтернативни и екологични методи на придвижване, ние подкрепяме този вид услуга и ще се радваме да я предоставим за ползване на пловдивчани, но правилата важат за всички и трябва да бъдат спазвани. Предстои среща с представители на фирмата, за да бъдат изяснени и техните намерения и обстоятелствата за незаконно предприетите от тях действия и да намерим решение”, коментира кметът Здравко Димитров.

Иначе още в първия ден на услугата се наблюдава интерес от страна на гражданите. На регламентираните места пловдивчани караха от новите споделени електрически скутери.

Eлектрическите скутери за споделено ползване вече са част от градския пейзаж

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

16 коментари

 1. Тези тротинетки НЯМАТ място там където се разхождат семейства с деца и кучета ! Летящи дебилни идиоти между хората НЕ !

 2. А каска за всеки скутер има ли? Вело-каска с боне не може да се комбинира. Тогава какво правим с хигиената на каските, ако изобщо има такива? Дръжките не са като в магазина – да пипнеш, или да бутнеш с лакът, а трябва да стискаш. Дланите се потят. След всеки следваш ползвател ще се дезинфекцират ли? Нали сме в епидемиологична обстановка? Засттаховка за евентуални проишествия, или наранявания ще има ли? Понеже тротинетката си е рискова, особено този модел с миниатюрни колелца…

  1. Ето още един от „ваксинираните“, като не искате няма да карате, никой не ви е задължил. По-добре си спестете писането на глупости и оставете хората да се забавляват.

  2. начи туряй комбинезона, той е проветрив и не поти , ако не – влизай в раклата и март месец излез, га е минало

 3. Общината забранява, защото няма регламент, който тя трябваше да е приела. Защото скутерите си ги има поне от година. Иначе в пешеходната зона пречат, а по улиците си рискуват живота. Може би по празните велоалеи на Тотев ще са на мястото си? Не и върху тези, които изядоха тротарите обаче.

  1. Кога ги видяхте празни тия велоалеи, в 2:20 през нощта? При броя жители, които управляват велосипеди и тези алеи са малко. Алеите се ползват и то активно.

   1. Повечето идиоти на велосипеди карат по улиците и само пречат на движението докато до тях има вело алея. Редовно ми се налага да ги заобикалям

 4. Не може скутера да се третира като МПС, той е ПЕШВХОДСКО УЛЕСНЕНИЕ, мястото му е навсякъде!
  По технически показатели -и по възможности- тъкмо тези модели са далеч под обикновените стандарти, лесно се проверява чрез Гуугъла.
  Батерийката му на кормилото е жалка.
  Бебешка класа.
  Скубаческа система.
  Будали обаче не липсват!

  1. На пешеходна зона дори велосипеди (без бебешка класа бетерийки на кормилото) се бутат пеша, не се карат.
   Както пише в текста и въпросните скутери не са предназанчени на пешеходни зони.
   А разрешително за дейност на Главната имат дори продавачите на пуканки, балони и уличните музиканти, така че….

   1. Да и по тази логика децата седнали в детските електрически коли с дистанционно и вдигащи 3 км/ч също са МПС и може би трябва да имат и шофьорска книжка.

  2. Разбира се, че скутерът може да се третира като МПС. Пешеходно улеснение може да са бастунът или кокилите, но щом се използва чужда сила за преместване от едно място на друго, е транспортно средство. Да не говорим, че е опасно за минувачите, особено за децата и няма място в пешеходна зона, както и колелата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина