„Екобус” ще се казва бъдещото общинско предприятие за екологичен градски транспорт

Актуално Гласове Градът Изпод тепето Новини

20 милиона лева са нужни за разкриването на първите две линии

„Екобус” ще се казва бъдещото общинско предприятие за екологичен градски транспорт. От общината съобщиха днес, че имат пълна готовност ОП-то да започне да функционира, но са нужни средства за реализиране на идеите на администрацията.

„ Общинското предприятие е почти готово, имаме разчет за две линии, но сумата е доста голяма- над 20 милиона. Няма как да изкараме ние тази суми, затова чакаме да отворят програма и да се възползваме от нея. Иначе всичко ни е готово- спирките са уточнени, къде ще бъдат ситуирани автобусите, но не сме готови с парите”, обясни финансовият зам.-кмет Величко Родопски днес.

Линиите ще вървят от Тракия през центъра до езиковите гимназии и Пловдивския университет, както и от Беломорски, през Кючюк Париж до Северен.

„Това ще се уточни след широко обществено обсъждане, но гледаме да не дублираме съществуващи линии. Терен и за депото е осигурен- още от първия ден в мандата резервирахме един парцел в Тракия. Става въпрос за бившият наказателен паркинг. С ЕВН сме говорили да стане депо за зареждане на електрически автобуси”, уточни зам.-кметът с ресор  транспорт Тодор Чонов.

Той уточни, че от общината очакват голяма западна компания да презентира техни електрически автобуси като тестови.

Двамата се спряха и на днешното решение за отпускане на допълнителни 1 милион лева за превозвачите. Величко Родопски обясни, че парите ще дойдат от средствата, планирани за електронната система в градски транспорт.

„Реално още не е стартирала процедурата, освен това ще ни трябват много повече пари. Ще ги заложим за следващата година или ще чакаме европейски средства”, отбеляза той.

Колегата му Тодор Чонов пък обясни, че утре ще се срещне с министъра на транспорта на форум в Хисаря и се надява в хода неа разговора да стане въпрос и за нашите превозвачи евентуално дали има стратегия за компенсиране на загубите им.

„Ще поговорим за това как тези 40 милиона лева, приети от парламента, ще бъдат разпределени по общините и на какво можем ние да разчитаме”, обясни Чонов.

Той не скри, че глобите, наложени на превозвачите за неизпълнение на договорите и некачествена услуга, общината събира много трудно.

„ Защото това са търговски договори. Пращаме уведомление за извършено нарушение, отговарят ни с възражение, след проверка констатираме извършеното нарушение и пишем санкцията, която се обжалва. Тези пари не можем да ги задържим”, каза Чонов.

„ Ако трябва да сме стриктни, трябва да развалим договорите”, допълни го Величко Родопски.

Зам.-кметът по транспорта се спря и на проблема с поддръжката на спирките от градския транспорт и концесията, чиито срок ще изтече след повече от десет години.

„ Всички спирки са на концесионера, но отговорността за състоянието им я носим ние, от общината. След всеки вандалски акт очакваме застрахователите да си свършат работата и чрез фирма отстраняваме щетите. Ние носим целия негатив от това, без да можем да ги ползваме за наши реклами или други цели. Но фирмата си плаща концесионните такси и нищо не можем да направим по въпроса. Загуби не търпим, тъй като застрахователите поемат всички щети. Но вандалските прояви са ежедневни. А това води до предпоставка някои сериозно да пострада, тъй като стъклата и арматурите са опасни. Лафките също стоят така и също ни създават проблем, защото на един по-късен етап ако общината стане приходосъбирач е нормално да имаме точки за продажби. Лафките бяха много удобни за това, ситуирани на спирките. Така че и там ще видим какво ще се случи”, каза още Тодор Чонов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.