АктуалноГрадътИзпод тепетоНовини

Дядо Николай таксува туристи в Стария град

Кои са търговците в храма?

Туристи останаха изненадани и разочаровани, че им поискаха пари, за да влязат в най-старата църква в град Пловдив, обявен за „Най-добра културна дестинация“.

Оказа се , че по „официална тарифа струва 20 лева на организираните групи, (тоест с екскурзовод – според текста на английски) да влязат в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Стария град.

На дверите на православния храм има залепена табела, която съобщава, че групите дължат такса за вход.

Както е видно тя е допълнително преправяна с бял коректор.

Явно преди замазването таксата е важала за групи над определена брой хора.

Така или иначе, към момента, ако организирана група има желание да посети църквата, то членовете ѝ трябва да си приготвят 20 лева за влизане.

Срещу тази сума църквата не осигурява гид или някого, който да разкаже нещо за храма на посетителите, показа проверка на Под тепето.

Таксата е само, за да влезете, отговори на въпрос на репортера ни, жената, която продава свещи.

После добавя, че ако отчето е тук и е свободен в момента, може да разкаже за храма на български език.

Очаква се екскурзоводът на групата, която си е заплатила, да предостави информацията вътре.

„Обаче те се изтерикатиха (бел. авт.: има предвид гидовете). Разказват им отвън и ги пускат сами да влизат. Ама, той Господ гледа!“, споделя патилата си с туристите тя.

Не е известно подобна такса да съществува при другите храмове в Стария град, както и извън него. А колкото до „Св. Св. Константин и Елена“ – местни екскурзоводи разказват, че вече просто не влизат с гостите си там.

Предвид, че не малка част от посетителите на Пловдив са православни християни, то храмът единствено губи от евентуална покупка на свещички, икони, сувенири и пр. Разбира се, това е само търговската гледна точка.

Не би ли следвало домът на Бог да е отворен за едни и отворен за други, независимо дали идват заедно или по отделно?

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина