АктуалноГрадътНовини

Близо половин милион струва проектът за Водната палата

Странно точно закръглени суми иска фирмата-изпълнител за извършената и извънредно прекратена дейност

Близо 500 000 лева струва работният проект за пробива на Водната палата, който вече е фактуриран и трябва да бъде платен от Община Пловдив. Скандалният проект, който се случва по идея на кмета Здравко Димитров и неговите заместници, и въпреки мнозинство в Общинския съвет и много протестиращи граждани бе прекратен в начален етап, но направените разходи трябва да бъдат платени – според предложението, от данъкоплатците.

Това става ясно от предложението, внесено в Общинския съвет от кмета Здравко Димитров. Както „Под тепето“ писа преди няколко дни, вариантите за бъдещето на проекта са два – да се продължи, и да се спре, като бъдат изплатени 750 000 лева извършени разходи. В конкретното предложение до общинските съветници е направена и разбивка на направените разходи от кмета.

456 000 лева с ДДС е точната сума за работния проект на пробива, за който в крайна сметка се оказа, че няма да има възможност за ляв завой, а острият десен завой предизвика множество критики от експерти. 8880 лева пък струва Оценката на съответствието на инвестиционните проекти, изготвено от „План инвест Пловдив“ ЕООД. 28 800 лева трябва да се платят на същото еднолично дружество като „първо плащане по договор“, но за неуточнена в предложението до общинските съветници дейност, след подписване на Акт образец 2а, който се изготвя при откриване на строителна площадка.

Фирмата, изготвила работния проект и извършваща дейностите – ИСА 2000 – очаква да получи точно 100 000 лева с ДДС за извършените дейности. Любопитство предизвиква това как до извънредното прекратяване на дейността по пробива до 25 октомври фирмата е извършила дейност абсолютно точно за 100 000 лева. Възстановяването на разрушените настилки пък ще струва 150 000 лева с ДДС, което е индикативна стойност, която ще залегне в обществена поръчка и е възможно да бъде променена, предвид офертите на кандидатите.

Цялата тази сума от близо 750 000 лева, изразходена напразно за собствения интерес и желание на кмета Здравко Димитров и против реалния орган на местното самоуправление – Общинския съвет – обаче, според предложението на кмета, от данъкоплатците. Сумата трябва да залегне в Бюджета за 2023 година.

Другият вариант в предложението е проектът да продължи да се изпълнява, като са предложени 4 варианта – за 9 300 000 лева с ДДС, като продължение на договора с фирмата-изпълнител, както и 3 други с ново препроектиране и прогнозна стойност малко над 11 млн. лева. Два от вариантите са за изграждане на пробив и кръстовище без ляв завой, а двата други – пробив с кръгово кръстовище. Съответно те се различават и по решението за велоалеята, която може да бъде прекъсната или непрекъсната, но преминаваща през подлеза (на снимката).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Абе богата Българийката!

    За таквизи Елитни ПРОЕКТИ както на Меди „хидро“ инджинерина не помните ли какво хонорарче заслужи, милият?

  2. Ако е вярно написаното (а то вероятни НЕ Е, а клеветнически… нъл’тъй?) то тогава ф мен можеха да възникнат смътни съмнения, че Градът се управлява не съвсем кадърно.

    НЕкадърно, сиреч.

    За АрхеоКулТуриста кречетало съмнения итдавна нямам

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина