Адвокатите от Пловдив излязоха на мълчалив протест срещу закриване на районни съдилища

Актуално Градът Новини Под ножа Темида
мълчалив протест

Достъпът до съд на хората ще бъде изключително ограничен, смятат представителите на пловдивската колегия

Не на промените в съдебната система без широка подкрепа, заявиха юристите

Представителите на Адвокатски съвет Пловдив излязоха на мълчалив протест пред съдебната палата н града срещу планираното закриване на районни съдилища в страната. Юристите действаха в единодействие със своите колеги от Адвокатски съвет – София, за да изразят недоволството си от актуализираната концепция на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, отразена в доклада за модел 4, предвиждащ закриване на районни съдилища и промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела. В Пловдивска област мярката засяга град Първомай.”Не на промените в съдебната система без широка подкрепа”. Зад това се обединиха адвокатите в Пловдив тази вечер.

„Протестът днес е обявен съгласно решение на общото събрание на адвокатите в страната. Целта е днес да започне един обществен и професионален преди всичко дебат по отношение на планираната реформа в съдебната система. До момента са разглеждани няколко варианти за тази реформа, но това е станало в изключително тесен кръг във Висшия съдебен съвет. Държим да съобщим, че без адвокатите, без широката правна общност , не би могло да се вземе адекватно решение по отношение бъдещето на съдебната система. Същността на предлагания тъй наречен Модел 4 е съществена промяна на съдебните структури страната и в подсъдността на делата. На първо място ще бъдат закрити голям брой малки районни съдилища. В това по принцип няма нищо укоримо и лошо, стига да е направено достатъчно обосновано и в следствие на проучвания на всички сфери на живота- правен анализ, обществен и социален ефект, демографските въпроси, географската отдалеченост на районите и така нататък. Много голяма част от така закритите съдилища ще станат поделения на най-близкия районен съд, при което командировани съдии ще гледат делата на хората в този район. Това е проблем при отдалеченост на районите. Освен това там ще се разглеждат изключително малък кръг дела, така наречените леки дела и искове в гражданското съдопроизвоздство до 2 хиляди лева. Така всички хор, които завеждат дела за имотите си или парични вземания над 2 хиляди лева, ще трябва да потърсят най-близкия окръжен съд, който ще действа вече като първа инстанция. А апелативният ще е втора. Тук виждаме най-големият проблем. По наше виждане достъпът до съд на хората ще бъде изключително ограничен. Защото ще оскъпи правосъдието. Правосъдието трябва да обсъжда гражданите и обществения интерес. Ние не сме против реформата изобщо- такава трябва и нека да има. Но апелираме за откриване на дебат, да няма затъмнение и тишина по този въпрос, за да не сме обречени после да се питаме „трябваше ли това да се случи”. Това е нашият апел”, обясни адв. Доротея Будакова, изпълняваща длъжността председател на Адвокатски съвет Пловдив в момента.

Тя подчерта, че се надява адвокатите да бъдат включени в обсъжданията на Висшия съдебен съвет.

Да подкрепи колегите си от София дойде и адв. Николай Хаджигенов. Той подчерта, че не е трябвало да е мълчалив протеста, каквото е било решението на Висшия адвокатски съвет, тъй като адвокатите не могат и не трябва да мълчат.

„Слава Богу този Висш адвокатски съвет си отива. Въпросът в тази реформа не е в дебата или в липсата на такъв, а в това, че някой цветанист е грабнал американската система и я е плеснал тук. Идеята е, ако въобще има идея в това нещо, е да увеличат заплатите драстично, защото вдигат ранга на съдилищата. Това обаче е безобразие. Нито ще работи, само ще нанесе щети. Това ще рефлектира ужасяващо върху гражданите. Така или иначе няма правосъдие, на практика ще го ликвидират. Или представете си в град като Пловдив, където има ужасяващо правосъдие, или по-скоро липса на правосъдие с почти 100 процента осъдителни присъди в наказателната му част, какво ще стане. Затова такива хора не трябва да се занимават с право и правосъдие, точно както Гешев. Работата на милиционерите е да регулират движението, не да се занимават с правосъдие”, каза адв. Хаджигенов.

„ Това, което се случва най-малко касае адвокатурата- ние в кой съд ще се явяваме няма значение. Тази реформа обаче касае правосъдието в цялост. Този Висш съдебен съвет е някаква пародия на Висш съдебен съвет. Каквото са решили Цацаров и Гешев плюс техните хора, взели са нещо, за да „затворим устата на съдиите, които се опитват да мърморят, като им вдигнем заплатите” и с това ще се приключи. Готвеха варианта за тоталитарната държава със собствено правосъдие”, допълни адв. Николай Хаджигенов.

„ Представете си Първомай. Ако трябва да стане първоинстанционен Окръжен съд- Пловдив за всички бракоразводни дела там и за всички дела с 2 хиляди лева материален интерес, това би създало икономическо и времево неудобство за хората. Тази реформа ще затрудни не само гражданите, но и адвокатите. Много са неяснотите, на които ние не сме получили отговори. Тази реформа не се случи с участието на представители на Висшия адвокатски съвет, независимо от нашите апели многократно. Становището си трябва да кажат и другите правни общности. И още нещо- районният съдия е най-близко до местната общност, той познава нейните проблеми и някак си по-справедливо и по-обосновано би постановил своя съдебен акт”, заяви Албена Пискова, член на Висшия адвокатски съвет.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.