АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Премиерът: Голям поклон на габровските лекари! (ВИДЕО)

„Не само, че се справиха, справиха се с достойнство!“

„Благодаря и на българската индустрия, която доказа, че може да се реорганизира само за 3 дни, за да отговори на нуждата от качествени защитни облекла на всички лекари, медицински сестри, санитари и социални работници, които са в контакт със заразени с коронавирус.“

Борисов провери преструктурираното производството на защитни облекла в завод Мак в града, където на ден се разработва по 4 км плат за около 1500 предпазни гащеризона  

Целта на всичко това, което правим, е да видят българите, че нашата индустрия може да се реорганизира само за няколко дни и отговорните предприятия могат да произведат това, което е нужно. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в завод „Мак“ в Габрово, който вече произвежда защитни облекла за медицинския персонал в страната.

Той помаха от метър и половина на посрещащите го пред завода, а с домакина потъркаха лакти, като своеобразен  безопасен поздрав. На входа Борисов получи маска и си дезинфекцира ръцете.

По време на обиколката премиерът направи забележка на журналист от БНТ, че не си е сложил маската.

Като има ред, трябва да има за всички, каза той на репортера, който бързо се поправи.

Премиерът Борисов беше запознат детайлно с целия производствен процес – тъкачния, багрилния, ламинирането.

„40 000 м плат вече е готов. Ще произведем между 12 000 и 14 000 защитни гащеризона“, поясни председателят на Съвета на директорите на завода Георги Бижев пред министър-председателя.

Припомняме, че ръководството на завод „Мак“ беше на среща с премиера Бойко Борисов на 8 март заедно с представители на други български фирми. Тогава те заявиха готовност за незабавно стартиране на производство на предпазни облекла. Предприятието в Габрово вече разработва по 4 км плат на ден, с който ще могат да бъдат изработени около 1500 защитни гащеризона.

Министър-председателят Борисов заяви, че реорганизацията на тези заводи се е наложила заради това, че в един момент доставките от страните членки на ЕС са спрели.

„Затова се наложи в спешен порядък да отговорим на нуждите на нашите лекари, сестри, санитари. Готвим се за по-дълго време за подобна ситуация и исках българите да видят на място технологията и производството“, допълни премиерът.

„Голям поклон, голяма благодарност на габровските лекари, сестри, санитари и на всички, които първи усетиха, какво е това коронавирус. Не само, че се справиха, справиха се с достойнство!“, изтъкна министър-председателят Борисов.

Премиерът акцентира, че заедно със здравния и финансовия министър продължават да осигуряват необходимите инструменти за стимули на всички служители, които работят за справяне със заболяването.

Борисов призова да не се поддаваме на паника, а да използваме целия наличен ресурс на българската индустрия, за да набавим нужните средства и материали за работата на медицинските екипи.

„Ако нещо ме прави оптимист и толкова уверен е това, че народът не се поддава на паника и, че децата не са уязвими“, каза още премиерът в Габрово.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина