ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГласовеМнения

„Капитал“: С присъдата над журналиста Росен Босев съдът създава опасен прецедент

АЕЖ: Това е саморазправа с журналист

На 21 май Софийският градски съд осъди окончателно журналиста на глоба от 1000 лв. за две негови изказвания в сутрешния блок на „Нова телевизия“ от януари 2015 г.

Съдът създава опасен прецедент с осъдителната присъда на журналиста от „Капитал“ Росен Босен и поставя в опасност журналистиката и свободата на изразяване. Това се казва в позиция на екипа на вестник „Капитал“ по наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

На 21 май Софийският градски съд осъди окончателно журналиста на глоба от 1000 лв. за две негови изказвания в сутрешния блок на „Нова телевизия“ от януари 2015 г.: „Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира „Капитал“ и „Дневник“ и „Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик“.
Двете изказвания на Росен Босев са част от разясненията, които той дава във връзка с рекордните по размер глоби, наложени тогава от КФН на фирмата, издател на „Капитал“ и Дневник“ – „Икономедиа“. „Принципно не поставяме под въпрос съдебни решения, но в случая изразяваме съмнение в безпристрастността на съда по следните причини – аргументите в присъдата не издържат, действията по призоваването на Росен Босев бяха демонстрация на особено отношение към случая, съдията – докладчик по делото и председател на съдебния състав, Петя Крънчева, присъства в множество критични статии на „Капитал“ в периода 2010 – 2015 г., голямата част от тях с автор Росен Босев“, припомня екипът на вестника.

Това последното от трите дела, които Стоян Мавродиев заведе срещу журналисти от „Капитал“ след техни публични изказвания в същия смисъл. Другите две приключиха с оправдателни присъди. Само по това дело Росен Босев беше обявен за виновен, въпреки че твърденията му се базират на факти, които съдът не оспорва и които са известни на обществото от години, се посочва в позицията.
През 2013 г. „Дневник“, а след това и „Капитал“, публикуваха информация, че Стоян Мавродиев е призован по искане на прокуратурата по делото срещу Евелин Банев-Брендо и още четирима подсъдими за пране на пари от наркотрафик. Впоследствие стана известно, че подписи на Мавродиев присъстват по документи, свързани с дружествата, през които според прокуратурата са минавали парите от наркотрафик.

Съдът, осъдил Босев, не оспорва тези факти и приема, че Мавродиев действително е заверявал документите, чрез които са ставали преводите, но не е имал отношение, се посочва в позицията на „Капитал“.
От изданието напомнят, че репресията се засилва след фалита на Корпоративна търговска банка под особен надзор през 2014 г., когато „Капитал“ и „Дневник“ започват да поставят въпроси за бездействието на регулаторите – централната банка и КФН. Следват също безпрецедентни наказателни постановления на обща стойност 150 хил. лв. срещу дружества, в които единият от издателите на „Капитал“ и „Дневник“ е акционер. Поводът бяха статии в „Капитал“, за които в актовете на КФН се твърдеше, че манипулират борсовия пазар. Част от глобите бяха и заради отказ за разкриване на журналистическите източници. Огромна част от 123-те постановления на обща стойност над половин милион лева впоследствие са отменени от съда.

За да постанови решението си срещу Росен Босев, съдът приема, че няма наказателна акция срещу медиата, защото глобите са подписани не от Мавродиев, а от заместника му (който днес работи с него в Българската банка за развитие). А също и, че Мавродиев няма как да е съпричастен към изпраните от Брендо пари от наркотрафик, защото не е бил осъден за подобно деяние. В същото време съдът оправдава Росен Босев за изказването в същото предаване, че Стоян Мавродиев е бил „правен консултант в една схема за пране на пари от наркотрафик“, подчертават от „Капитал“. Посочва се още, че съдия Петя Крънчева, за която има поредица от критични публикации във вестника с автор Босев, е отказала да си направи отвод от делото с мотива, че не е чела статиите и те не могат да повлияят на мнението й.
Пълния текст на позицията вижте по-надолу в статията. Позицията е отворена за подкрепа и от журналисти от други медии. (повече тук)

АЕЖ: Това е саморазправа с журналист
Позиция по казуса взе и Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), в която Росен Босев е член на Управителния съвет. „Целият казус е показателен за това как представители на държавната власт могат да употребяват институции, за да накажат журналист, който е разкрил обстоятелства около личността им“, пише в позицията им и се добавя, че съдията – докладчик по делото, Петя Крънчева е отказала да си направи отвод.

„Как може да се гарантира, че съдия, лично засегнат от работата на журналист, няма да бъде пристрастен, когато му се наложи да гледа дело срещу същия журналист“, пита АЕЖ. Според асоциацията „за предубеденост говори и начинът, по който съдия Крънчева е разпоредила да бъде призован Босев – с призовка като за тежко престъпление и с търсене на редица адреси“, в което е имало показност. Напомнят, че присъдата е използвана „като пореден опит за дискредитиране на Росен Босев от страна на жълт сайт, който публикува решението, преди то да бъде официално оповестено от съда“ (първите публикации за присъдата излязоха в сайта „ПИК“ на 23 май – бел. ред)“Прави впечатление, че в решението на градския съд е напълно игнорирана конституцията съгласно тълкуването й още през 1996 г. от Конституционния съд и Европейската конвенция за правата на човека в светлината на богатата практика на Европейския съд по правата на човека. Не е отчетено, че тъжителят се явява публична фигура, че носи отговорност за дейността на ръководената тогава от него комисия като неин председател, че гражданите имат право да коментират действията на тази комисия във връзка с неговата личност, ролята на медиите на „обществен страж“ в демократичното общество, рамките на свободата на словото и задължението за висшите служители да търпят критика“, каза адвокат Александър Кашъмов от „Програма Достъп до информация“, цитиран от АЕЖ.

Позицията на екипа на „Капитал“: Мнението, базирано на факти, се оказа престъпление
На 21 май Софийският градски съд осъди окончателно журналиста от „Капитал“ Росен Босев по наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.
Колегата ни е осъден на глоба за две негови изказвания в сутрешния блок на „Нова телевизия“ от януари 2015 г.: Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира „Капитал“ и „Дневник“ и „Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик“.

Двете изказвания на Росен Босев са част от разясненията, които той дава във връзка с рекордните по размер глоби, наложени тогава от КФН на фирмата, издател на „Капитал“ и Дневник“ – „Икономедиа“. Наказателните постановления срещу медиите тогава бяха част от много по-голяма административна канонада, с която оглавяваната от Мавродиев КФН отговори на журналистически публикации.
Делото срещу нашия колега беше последното от трите дела, които Стоян Мавродиев заведе срещу журналисти от „Капитал“ след техни публични изказвания в същия смисъл. Другите две приключиха с оправдателни присъди. Само по това дело Росен Босев беше обявен за виновен, въпреки че твърденията му се базират на факти, които съдът не оспорва и които са известни на обществото от години.

За да постанови решението си, съдът приема, че:
– Няма наказателна акция срещу медиата, защото глобите са подписани не от Мавродиев, а от заместника му (който днес работи с него в Българската банка за развитие).

Мавродиев няма как да е съпричастен към изпраните от Брендо пари от наркотрафик, защото не е бил осъден за подобно деяние.
В същото време съдът оправдава Росен Босев за изказването в същото предаване, че Стоян Мавродиев е бил „правен консултант в една схема за пране на пари от наркотрафик“. В 25-годишната си история „Капитал“ като издание, защитаващо ценностите на либералната демокрация, свободното предприемачество и правовия ред, се е отнасял с изключително уважение към съдебния процес. Принципно не поставяме под въпрос съдебни решения, но в случая изразяваме съмнение в безпристрастността на съда по следните причини: аргументите в присъдата не издържат, действията по призоваването на Росен Босев бяха демонстрация на особено отношение към случая, съдията – докладчик по делото и председател на съдебния състав, Петя Крънчева, присъства в множество критични статии на „Капитал“ в периода 2010 – 2015 г., голямата част от тях с автор Росен Босев.

Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване.
Уважаеми колеги,

срещу журналисти от „Капитал“ са водени много дела. Ние сме водили и водим дела. Някои сме губили. С цялото ни уважение към българския съд с присъдата по наказателното дело срещу колегата ни Росен Босев не сме съгласни. Преди всичко не разбираме как правенето на изводи и съждения е престъпно, когато са базирани на факти. Смятаме, че с такова решение съдът създава опасен прецедент и поставя в опасност журналистиката и свободата на изразяване.
Не сме съгласни властта на даден пост да се използва срещу журналисти, които са критични. Вярваме, че при демокрацията журналистиката е необходим и важен коректив тогава, когато първата, втората или третата власт работят в ущърб на гражданите и бизнеса. В присъдата са тотално игнорирани доводите на защитата. Няма нито ред за ролята на медиите в демократичното общество и завишените изисквания към хората, заемащи висши държавни постове.

Съдебното решение оставя впечатлението, че живеем през 80-те години (откогато е част от цитираната в него съдебна практика). Сякаш през 1991 г. не е приета нова конституция, при чието тълкуване през 1996 г. Конституционният съд казва: „Свободата на словото […] важи не само за „информация“ или „идеи“, които намират благоприятен прием или не се считат за обидни, или са приемани с безразличие, но също така и за тези, които обиждат, шокират или смущават държавата или която и да е друга част от населението. Такива са изискванията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно „демократично общество“ не би могло да се нарече такова.“През годините журналистите и редакторите в „Капитал“ бяха достатъчно смели с имената си да разказват фактите, включително, когато те разкриваха лоши практики или корупция. Приели сме риска да бъдем съдени. Но безпристрастно, с уважение към фактите и закона. Затова си позволяваме да възразим. Намираме за уместно да уведомим за случая международните журналистически организации и медиите. Подкрепяме нашия колега в намерението му да потърси справедливост в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Източник: Дневник

Снимка на корицата Стоян Мавродиев – бившия председател на Комисията по финансов надзор/Велко Ангелов за Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина