АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Капана Фест с изложба и графит на Nasimo и много проекти за облагородяване на квартала

Мини парк и 30 нови кошчета за боклук оставя фестивала в Капана

Капана Фест наближава. Тази година темата на фестивала, който вече ще се случва само веднъж годишно, е Наследството и, освен музикалната програма на двете главни сцени, основен фокус са графити проектите, които ще бъдат 3 на брой. Най-мащабният от тях се пада на Nasimo, един от пионерите на източната графити култура и един от най-известните съвременни български художници в света. Nasimo работи по Проект МИР, превръщащ половината сграда на Централни Хали в платно с уникално послание, от 2015 година, а това лято се предвиждат финалните щрихи на фасадния му стенопис. Освен това на Капана Фест 2019 Nasimo ще представи и шестата си самостоятелна изложба “LIfe is a Study”, заедно с книгата “25 Years on Nasimo: Sketchbook” (Скицникът на Насимо). Книгата-албум включва работни етюди и маслени платна, събирани от художника през годините, и проследява процеса по създаването на някои от неговите най-емблематични творби, от скици до завършени монументални стенописи. Включените автобиографични текстове пък разкриват любопитни факти за професионално и личностното развитие на Nasimo.

Мястото е поп-ъп галерия InDustReal на ул. Г. Бенковски 32, а откриването ще е на 31 май от 17:00 ч.

Вторият мащабен стенопис, част от наследството на фестивала, ще покрие един от трите големи калкани на Ядрото (другите два бяха изрисувани на септемврийския Капана Фест през 2018). Проектът е дело на артистите от Comma Studio и е озаглавен Hope (Надежда), като част от многото позитивни послания на феста тази година. Третият е дело на пловдивския графити артист Stern и ще се намира на кръстовището на Златарска и Христо Дюкмеджиев.

Фестивалът ще подари на пловдивски парк и 4-метровата скулптура „Космос“, създадена от пловдивския скулптор Милена Бочукова.
В допълнение към артистичните проекти, тази година организаторите наблягат сериозно и на зелените инициативи. В началото на улица Абаджийска ще се появи нов мини парк, в който ще бъдат засадени между 9 и 15 дръвчета и други растения, а останалата част от улицата ще бъде покрита с временно озеленяване. Капана ще се сдобие и с 30 нови кошчета за боклук, финансирани от фестивала, а по време на предстоящото издание организаторите ще си партнират с инициативата „Аз, Ти, Пловдив!“ на сдружение „БГ Бъди активен“, която цели да създаде партньорства между граждани, институции и културни оператори, които да работят заедно за намаляване и оползотворяване на отпадъците от събития. По линия на партньорството за фестивала ще бъдат осигурени допълнителни контейнери за разделно събиране на отпадъците, а доброволците на „Аз, Ти, Пловдив!“ ще се грижат за извозването на отпадъка и популяризирането на ползите от разделното събиране сред публиката на събитието.

Предвижда се на събитието да бъдат представени и две иновативни машини за рециклиране на пластмаса, създадени от Сава Кисляков и Ваня Сулева. Всеки посетител на феста ще може да занесе пластмасови отпадъци на техния щанд и да получи от тях продукт, създаден по специален калъп.

Очаквайте скоро повече за музикалната програма на Капана Фест 2019. Наследството тук и в профилите на събитието във Facebook и Instagram. Официален хаштаг: #kapanafest2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина