АктуалноНовиниСъдТемида

Арестуваният младеж за скандала с наркотиците в двора на Душото остава в ареста

18-годишният Виктор бе посочен като дилър по сигнал на родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“ в Пловдив

Адвокатът му заяви, че за това са виновни конкретни медии, които първи разпространиха новината

„Аз съм възмутен от начина и средствата, с който т. нар. „Четвърта власт“ отразява случая. Има безпрецедентна кампания срещу моя подзащитен от медиите тези дни. Той е категоризиран като „наркодилър“ в централната емисия новини…  Щом общественото мнение ще ръководи този процес, да затворим съдебната система! Учудване буди у мен искането на уважаемия г-н прокурор, как върху твърдения от медиите иска постоянен арест. За мен е непонятно как до медиите стигнаха „доказателства“ като видео от охранителни камери, снимки на намерения наркотик, които не са приложени по досъдебното производство и не са стигнали до мен!? Нарушение има и когато презумпцията за невинност не е спазена, какъвто е и настоящият случай.“ Това бе основната част от пледоарията на адвокат Никола Симеонов, който защитава 18-годишния младеж, арестуван за скандала с наркотици в двора на ОУ „Душо Хаджидеков“ в центъра на Пловдив.

Припомняме, че днес Районен съд гледа искане на прокуратурата за постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“спрямо XI-окласника от СУ „Климент Охридски“ Виктор Бурнарски. Спрямо него е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 354а, ал.3 т.1 от НК за държане на наркотични вещества, извършено в района на ОУ „Душо Хаджидеков“ в гр. Пловдив.

Според прокуратурата, има достатъчно събрани доказателства да се направи извода за авторство на деянието от страна на Брунарски, макар и производството да е на ранен етап – огледи, изземания и разпознаване, както и свидетелски показания. Припомняме, че за момента той има повдигнато обвинение за притежание на наркотици, а не за разпространение. Прокурор Наско Илиев беше категоричен, че предвид криминалното минало на младежа (регистрация за същото престъпление през лятото на миналата година, когато е бил непълнолетен), може да се направи обосновано предположение, че Виктор има вероятност да извърши ново престъпление. Той подчерта, че самото деяние  е обществено опасно, тъй като разпространението на наркотиците е ставало по време на учебни занятия и пред малки деца.

След като отдели 80% от пледоарията си, за да обвинява журналистите в „организираната медийна кампания“ срещу клиента си, адв. Никола Симеонов уточни, че основният свидетел бил съсобственик във фирма, свързана с медия, която първа разпространила скандала и излъчила доказателства, които не били приобщени към досъдебното производство. Накрая коментира и доказателствата.

„Няма протокол за претърсване и изземане, както и личен обиск на клиента ми у когото не е намерено нищо. Всеки може да предаде наркотик и да твърди че трето лице ги е подхвърлило.“ Наркотиците са 2 пакета с общо тегло 1,8 грама на стойност 11 лева, посочи той и допълни, че в дългогодишната си практика за пръв път му се случва да види в ареста за постоянно младеж с личностните характеристики на подзащитния му.

„Може ли дете на 12 години да е свидетел и то да е основен свидетел? Направена ли му е психиатрична експертиза?  Те са подвластни на внушения на родители, учители и те пресъздават думи, които не са истина. От къде знаят какво е дилър и какво е трева? Това са малки деца, как разпознават марихуана?! Няма отпечатъци по пакетите. Няма как да бъде ценено разпознаването, тъй като свидетелят, които излиза по всички медии не е бил на мястото, а детето му е предало как и кой е деятелят,“ заяви още адв. Симеонов.

Той посочи, че клиентът му е бил в двора на училището и е играел баскетбол с приятели, когато са пристигнали униформените. Тръгнал си е едва когато е възникнало пререкание между него и основния свидетел. Симеонов заяви, че в IV-то Районно Виктор и неговия приятел, с който са играели на двора на Душото, били подложени на „изключителен психически натиск“, а полицаят, който ги разпитвал бил заявил: „Някой трябва да излезе от тук виновен! Независимо кой и как.“

„Влезе ли журналист в съдебна зала, правото излиза от нея“, коментира юристът пред съдия Елена Герцова и добави, че разбира натискът, на който полицията, прокуратурата и съдът са подбложени от общественото мнение.

„Нямам нищо общо с това. От 10 години ходя в училището и там играем баскетбол с момчетата от квартала. Полицията ми казаха какво да пиша под натиск. Учил съм в това даскало и там играем с приятели. Това е. Искам по-лека мярка!“ Това бяха единствените думи на Виктор Бунарски пред съда.

В крайна сметка съдът реши, че младежът ще остане в ареста с мотива, че има опасност  да извърши ново престъпление, въпреки че е малко вероятно да се укрие, тъй като има постоянен адрес. В решението се посочва, че се касае се за тежко умишлено престъпление, наказуемо от НК с лишаване от свобода от 1 до 6 години и с глоба от 2 до 10 000 лева.

„Деянието се отличава с висока степен на обществена опасност заради естеството и механизма на извършеното от обвиняемия. Дейността му е свързана с образователна институция, като възпитаниците на училището, станали свидетели на извършеното от него, са малолетни деца.“

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив на 21 май 2019 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. цитирам : „Аз съм възмутен от начина и средствата, с който т. нар. „Четвърта власт“ отразява случая. Има безпрецедентна кампания срещу моя подзащитен от медиите тези дни. Той е категоризиран като „наркодилър“ в централната емисия новини… Щом общественото мнение ще ръководи този процес, да затворим съдебната система! “ – Да , затваряйте това жалко подобие на съдебна система .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина