АктуалноЖивотЗабавлениеНовини

Тийнейджъри от Пловдив научиха връстници от Франция и Испания да правят кисело мляко сами

Гостите и домакините им от Френската гимназия живяха, учиха и работиха по проект заедно цяла седмица в града на тепетата

Гимназистите научиха още, че многото дрехи, които притежават допълнително замърсяват околната среда

Таня Грозданова

През изминалата седмица гимназисти от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент – Екзюпери“ (ФЕГ)в Пловдив посрещнаха свои връстници от Испания и Франция.

Елитната пловдивска гимназия си партнира с гимназия „Вожла“, гр. Шамбери, Франция и гимназия „ Ес Тиера де Алваргонзалез“, гр. Кинтанар де ла Сиера, Испания. Трите училища се свързват чрез програма „Еразъм +“ на Европейския съюз и работят заедно от година по проект „ Отговорно потребителство”. Темата е пряко обвързана с идеята за устойчивото развитие.  Гимназията ни бе домакин на първата работна среща през ноември 2017 г., през март пловдивските тийнейджъри посетиха испанските си приятели, а в средата на октомври отново се събраха тук.

В Испания нашите ученици презентирали нови типове брашно, които изместват генномодифицираните и приготвили по съставени от тях здравословни рецепти сладки.

„Много ни помогна за това сътрудничество Университета по хранителни технологии. Един техен проект за Здравословна хлебарница и сладкарница съвпадна с нашия проект и много добре се получиха нещата, защото нашите ученици фактически имаха възможност да направят при тях рецептите, които бяха избрали,“ разказа пред репортер на Под тепето координаторът на проекта във ФЕГ г-жа Гергана Душилова.

Децата направили и онлайн тест за добри хранителни навици у младите хора. Резултатите от теста показали, че положението не е страшно – гимназистите ни са на добро средно ниво. Повечето от тях получили насоки как да подобрят хранителните си навици.

Целта на проекта е да развие адекватни потребителски навици у учениците с помощта на метода за учене чрез опита в сферата на здравословното хранене и потреблението и производството на текстил, както и да повиши нивото на тяхната образователна мотивация, езиковата компетентност, комуникационни и презентационни умения и способността им за работа в екип.

„Тази година темата на проекта е отговорно потребление на текстил. Ние установихме, че едно от най-важните неща за съвременните млади хора е начинът, по които се обличат и произтичащата от това свръхпродукция и свръхпотребление на дрехи. Те разбраха, че текстилната индустрия не е толкова безопасна. Тя е класирана като втора по замърсяване на околната среда след автомобилите,“ разказва Гергана.

През седмицата  нашите единадесетокласници и гостите – 15 ученици от гимназиите във Франция и Италия осъзнали, че прекомерно големия брой дрехи, които притежават, са едно допълнително замърсяване на околната среда, както и как да ги рециклират, когато вече нямат нужда от тях. Това е станало след посещенията им в текстилни предприятия и Националния музей по текстил.

За това през март, когато ще се съберат отново във Франция, учениците от Френската гимназия  ще представят начини с които непотребните дрехи да придобият втори живот. Ще представим идеята, че рециклирането, дори и при дрехите, е една леснодостъпна възможност. Ще установим контакти с майстори, които ще ни покажат как можем да изработим различни лесни неща за бита. Това ще подготвяме до март 2019-а, планират участниците в проекта.

Гостите се обучават в последни и предпоследни класове. Всички са на една възраст. Голяма част от тях работят от началото в проекта и ще се виждат и на трите срещи, така че те вече се познават. Всички общуват помежду си на френски и така всъщност развиват и езиковите си умения.

През седмицата в Пловдив всяка група показала филмчета, които по забавен начин представят деня на един ученик. За тийнейджърите било  много важно да разберат от какъв тип училище са, да знаят системата на оценяване, класовете, приликите и разликите.

„Например във Франция първи клас е последният, след него завършваш. Там броенето е обратно, ако някой казва, че е в първи клас той е на 17 години. Това им беше много интересно, защото при нас е обратно.“

Другото, което им беше много любопитно е, че ние сме профилирано езиково училище, а те са от общообразователни,“ споделя Гергана.

Учениците от Франция са такива, които трябва да се явят на матура по социология и икономика. За това за тях било много полезно да видят състоянието и функционирането на едно общество в три различни страни на ЕС. Френските гимназисти били много очаровани от начина, по който тук се представили връстниците им. Всички наблюдавали с интерес в ОМК  как се произвежда кисело мляко, тъй като вече знаели как се прави в домашни условия. Ние ги научихме преди това да квасят вкъщи, казват учениците от ФЕГ.

Много е интересно да го видиш и в индустриални условия, да разбереш, че всеки един процес вкъщи отговаря на един научно – технологичен, размишляват на глас. Имаше коментари, че това напълно покрива часовете, в които трябва теоретично да им кажат как функционира едно предприятие във Франция.

Другата изненада дошла от едно българско текстилно предприятие, което шие бельо за износ за известна верига във Франция. Така гостите видели нещата, които си  купуват там къде се произвеждат.

„Всъщност интересното е да се види пътя на една продукция и с какво българският пазар е конкурентноспособен, макар и малко по-скъп от азиатския. Оказа се, че производителите, които ни приеха, успяват да задържат тези договори с големи френски марки, защото правят по-добро качество на малко по-висока цена от азиатците,“ коментираха учителите.

Испанците са от малко градче в планината, където е най-голямата гора в Европа. Те са много екологично ориентирани. Целта на техния проект бе да покажат здравословно потребление на продуктите, които виреят в областта им. Те бяха направили конфитюри и козметика от продукти, типични за региона си, и тренировъчна фирма за популяризирането им. При тях е интересно,че като деца от много по-малко градче се запознават с начина на живот на връстниците си от едни среден град, какъвто е френския и едни голям, какъвто е Пловдив.

Всички сме с различни разписания и това много ни впечатлява, коментират помежду си.

Споделят  и за телефоните в час. Много интересно е във Франция. Там е строга система.

Дори не им се налага да правят забележки. Даже има тотална забрана при по-малките ученици, а при по-големите е разрешен само извън час и няма злоупотреби, разказват с нескрита възхита нашите учителки.

Гостите и домакините им от Френската гимназия живяха, учиха и работиха по проект заедно цяла седмица в града на тепетата. Чуждестранните гимназисти са очаровани от гостоприемството на българските семейства. Те са настанени у връстниците си, при някои деца има и испанче и французойче, в зависимост от възможностите на семейството.

Миналия петък на финалната си среща гимназистите от трите страни подредиха в изложба снимките от посещенията си в Пловдив и България. Изложбата ще се покаже и в гимназиите в Испания и Франция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина