Проверка от районното кметство спря тапетите по къщата в Капана

Собствениците не са предоставили всички нужни разрешителни за ремонта

Експертите тръгнаха на импровизирана проверка из Капана

Екип от администрацията на район „Централен“ и Инспектората за опазване на културното наследство спря лепенето на тапети с напечатани фалшива каменна зидария и растения на една от знаковите къщи в Капана. След публикация в „Под Тепето“ експертите се намесиха и предотвратиха продължаването на нерегламентираните действия върху фасадата на сградата в комплекса, част от Груповата недвижима културна ценност „Капана“.

Припомняме, че по-рано днес общинската администрация бе сезирана за лепене на външни тапети върху фасадата на сграда на площада в Капана, известен като „Широкото“. Вместо оригиналната гладка мазилка, там се поставяха изкуствено напечатани върху винил каменна зидария и растителност.

От местната администрация на място се отзоваха лично районният кмет на „Централен“ Георги Стаменов, главният архитект на района и зам.-кметът инж.Тошо Пашов. Оказа се, че няма съгласуван с НИНКН проект за промяна на визията на фасадата. За момента действията по сградата са спряни, като предстои да се направи по-обстойна проверка какви разрешения имат от местната власт и от Министерство на културата за работа върху културната ценност.

След посещението на „Широкото“ експертите направиха и импровизирана проверка сред други сгради в Капана. Впечатление им направи и работата по сградата на ъгъла на улица „Златарска“ и „Бенковски“, където беше подменена цялата дървена дограма на партерния етаж, колоните се облепяха с фибран – имитация на рустика, а втория етаж от няколко месеца е в нов стил.

 

Exit mobile version