АктуалноГласовеГрадътМненияНовиниПод ножа

Пловдивски ресторантьори се изсипват на протест с персонала в София

Причината е крайно несправедливите условия, в които ги поставя Наребда Н-18 и високото ДДС

От днес браншът под тепетата започва символични протестни действия

Представители на пловдивския хотелиерски и ресторантьорски бизнес се включват в националните протестни действия на бранша. Това решиха стотици представители на бизнеса в Града под тепетата, на среща днес след обяд.

Те ще се включат в големия национален протест, който е насрочен на 29 януари в столицата, като голяма част от тях заявиха, че персоналът им също отива на протеста. Крайната мярка ще бъде приложена, ако дотогава бизнесът и държавата не седнат на масата на преговори. От тази събота на входовете на заведенията в града ще бъдат окичени еднотипни надписи „Протест“ и сигнално жълта жилетка. Това ще е началото на символични стачни действия.

Припомняме, че от началото на седмицата вече 36 регионални организации на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация потвърдиха своята готовност за символичен протест. Браншът се обединява най-вече срещу наредбата, която регламентира дейността им. Също така те настояват и за намаляване на данъчната ставка и за осветяване на сивия сектор.

Днес в Пловдив над 200 човека от сектора, собственица на големи, средни и малки семейни заведения, за пръв път се консолидираха около заключението,  че ножът е опрял до кокал. Те излязоха с изявление, че подкрепят декларацията на колегите си от Велико Търново.

Припомняме още, че в Старата столица Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства приеха  стратегия за протестните действия. Хотелиерите искат ДДС да бъде намален на 9%, а ресторантьорите на 5. Исканията са и за намаляване на административния произвол над малкия и средния бизнес. От БХРА искат и законови промени за регламентиране на бакшиша.

Според Еньо Енев – председател на БХРА-Пловдив, цените растат, покупателната способност на хората намалява, мерките, които предприема държавата по проверките на заведенията, растат и изискванията се променят, а новата наредба 18 е капак на всичко отгоре. Той е категоричен, че в тези условия всички, които са свързани пряко или косвено с туристическата индустрия – не само хотели и ресторанти, става въпрос и за малкия и средния бизнес, са обречени, ако ДДС-то остане в този си размер“.

Най-големият проблем към днешна дата обаче е станалата печално известна Наредба Н-18, която влиза в сила от 1 февруари т.г. Бизнесът в Пловдив е категоричен, че в този си вид наредбата дава възможност на всеки данъчен да влезе и да затвори обекта. В Н-18 нещата не са доизяснени, има много различни тълкувания и това дава е предпоставка за корупция и упражняване на натиск.

От НАП обаче са категорични, че сроковете трябва да бъдат спазени. Според наредбата данъчните инспектори могат да запечатат един обект за „несъответствие на софтуера по тяхна преценка“.

На протеста в столицата ще се настоява и Н-18 да се отмени в този ѝ вид, докато не бъде изчистена тълкувалетлно.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина