АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Общежитието на МУ в Смирненски се превръща в гигантска театрална сцена

Танцьори с акробатика по фасадата на сградата, студентите се включват в спектакъла от прозорците си

Представлението Лию Детр на френската артистична компания АКТ ще се играе на 14,15 и 16 юни

Иво Дернев

Общежитието на Медицинския университет в Смирненски ще се превърне в гигантска сцена на 14, 15 и 16 юни. Пет танцьори, един музикант, 22 „съучастника” и самите студенти, обитаващи сградата, ще направят общо три спектакъла в трите дни, които ще се играят върху фасадата на общежитието и в пространството около него. Проектът Лию Детр на френската артистична компания АКТ включва въздушен балет между прозорците по цялата височина на постройката, импровизации на живущите в нея, наземна хореография и музика. Жители на Пловдив ще станат съучастници на професионалните танцьори, като подготовката им за представленията тече от няколко седмици.

„Спектакълът е създаден през 2010г., за танцовото биенале в Лион. Играл се е почти навсякъде във Франция, но сега за първи път излиза извън страната. Това партньорство с „Пловдив 2019” може да отвори врати към международна сцена. Вярвам, че това българско приключение ще ни открие пътя към нови територии”, каза артистичният директор на спектакъла Лию Детр- Аник Шарло.

Тя подчерта, че нестандартното представление в публична среда няма как да бъде конструирано, без участието на жителите на тази среда. Студентите от общежитията се включват активно в спектакъла, като общо 15 прозореца ще са част от фасадната хореография.

„Идеята на спектакъла е да живеем заедно и да създаваме нещо заедно. Нашата цел е да намираме хора, които да участват с нас, да влязат в света на изграждането на един творчески процес. Самият спектакъл разказва историята си на всеки един индивидуално. Хората от сградата напускат жилищата си и слизат пред нея, за да създават нещо заедно със съседите си. Изгражда се дух на колектив, на общност. В същото време представлението изгражда една нова перспектива за града и живота. Изкуството допринася за това да променяме света”, обясни Аник Шарло.

Тя разкри, че проектът се подготвя от две години, като екипът на АКТ идва за четвърти път в града в последните 24 месеца. Нужни ни бяха 60 дни, за да намерим подходящата сграда и съучастници. Тях открихме в няколкото творчески ателиета, които организирахме тук. Желаем да се потопим максимално в живота на пловдивчани и културата им. В контакт сме с обитателите на общежитията от май. Студентите по медицина се включват по няколко начина- появяват се на прозорците в началото и всеки дава достъп до личното си пространство, като така става партньор на проекта. До този момент сме имали десетина репетиции на терен. Студентите по медицина дават нещо от себе си, за да изградят нещо голямо за общността. И в същото време се готвят за сесия. Двете страни репетираме своите си спектакли, като не си пречим взаимно. Трябва да създадем една общност, за да сътворим този проект заедно. Колкото до съучастниците- 80 процента от тях са жени. Възрастта на 22-амата партньори на професионалните танцьори е от 18 до около 50 години. Те също участват в част от хореографиите”, разказа още Аник Шарло.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина