АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

НБ“Иван Вазов“ показа дигитализирани съкровища на еврокомисаря по цифровизация

Мария Габриел: Вие сте пионери в запазване на културното наследство на европейско ниво

Тя похвали екипа на Библиотеката и Община Пловдив за въвеждането на новите технологии и използването им за съхраняване и популяризирене на културното ни наследство

Таня Грозданова

Най-голямата, най-малката и най-рядката книги на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив впечатлиха днес еврокомисаря по цифрова икономика и общество. Мария Габриел се докосна до изключително редки екземпляри като: книга за птиците на Америка с илюстрации в цял размер, от която има само две запазени книги в хранилища в света; миниатюрно издание на реч на Тодор Живков, придружено със специална лупа за четене и Пловдивското евангелие от XIII век.

Гостенката разгледа изложбата във фоайето на втория етаж „Калиграфско – художествените школи и писарски средища по българските земи“, която съдържа изцяло цифровизирани редки копия.

Водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за членове на Европейски парламент – Мария Габриел посети градът под тепетата във вторник. Като ресорен еврокомисар тя отдели специално внимание на Центъра по дигитализация в Библиотеката, където лично я разведе директорът Димитър Минев.

Домакинът сподели пред репортер на Под тепето, че Габриел е разгледала с огромно удоволствие това, което ѝ е представено. „И още много дълго може да ѝ задържим вниманието, но програмата ѝ не позволява. Иначе сме на път да я отвлечем, защото тук тя се чувства добре и е в свои води, си мисля,“ коментира Димитър Минев.

„Библиотеките са ми любимо място. Не само защото тук виждаме в най-висока степен нашия български дух и любовта ни към културата. Да кажем обаче, че това е ценност и тя се възпитава. Затова винаги с удоволствие съм работела с регионалните библиотеки. Знаете, че 2 години поред организирах конкурса  „Читател на годината“, който всъщност даде много ясна представа, че няма възраст за четенето, няма възраст за любовта към книгите и културата. И затова е много важно всички заедно да продължим да популяризираме невероятното културно наследство ,което има България и нещата,които сме допринесли за Европа и за света. За това е истинско удоволствие да съм отново тук в библиотеката Иван Вазов, защото съм била тук като студентка на Пловдивския университет, сподели Мария Габриел.  

Еврокомисарят поздрави екипа на Библиотеката и Община Пловдив за това, което правят с новите технологии да допринасят библиотеките да бъдат едно още по-интересно и привлекателно място.

По думите ѝ Дигиталният център на НБ „Иван Вазов“ изпраща едно много силно послание.

 „Най-напред за духа на Пловдив, който винаги е бил модерен, ценящ историята ,но с поглед вперен в бъдещето. Днес само 10 % от културното наследство на Европа е цифровизирано. Вие, по своему сте пионери , защото този проект ще позволи, цифровизирайки културното наследство на Пловдив да излъчите много силен сигнал. За това и аз ще продължа да работя, да довършим инициативата, която започнах само преди месец – нова за първи път паневропейска инициатива за 3D цифорвизация на културни паметници и артефакти в Европа.“

Оказа се, че проектът на Община Пловдив за дигитализация на културното наследство е може би единственият в Европа, който обединява  историческото наследство на всички големи регионални културни институти в града.

Ето за това и сте включени в Европейската стратегия за културно наследство през XXI-ви век. Каква по-голяма гордост от това да видиш, че още на този етап България е давана като пример, който в следващия един век ще продължи да е пример за добри практики, изтъкна Габриел.

След посещението си в Библиотеката еврокомисарят отиде при младежите от ГЕРБ, които помагат в шатрата на площад „Стефан Стамболов“ за предизборната кампания.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина