АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупа

Натискът върху Бюрото по труда се увеличава

Опашката отвън всява хаос

Хората са объркани, служителите са любезни  

Електронната регистрация е възможна, вижте как

Такава е ситуацията в момента пред Бюрото по труда в Пловдив. Служителите са създали необходимата организация за ограничаване на контакта вътре в сградата, но хората останали без работа имат десетки въпроси и се тълпят пред входа един до друг, без да спазват никаква дистанция.

Работещите в Бюрото са супер вежливи, справят се с опашката, видя на място репортер на Под тепето. Вътре в сградата всичко е наред, хората работят адекватно и спазват мерките за безопасност и предписанията на щаба.

Проблемът е, че натискът върху тях се увеличава ежедневно от хората, чакащи отвън и това е разбираемо.

Те припомнят, че от фактически от три дни действа система за регистрацията на безработните в бюрата по труда по електронен път, тоест гражданите могат да заявяват по електронен път регистрация като търсещи работа. Процедурата е облекчена максимално. Сега в онлайн заявлението ще трябва да се декларира само последна месторабота, заемана длъжност и дата на освобождаване, притежавано образование и допълнителни знания умения и компетентности, наличие на процент намалена работоспособност.

Как става регистрацията и какво е нужно, за да я направите, разказват подробно колегите от Капитал.

За електронната регистрация е нужен електронен подпис, който заради извънредното положение се предлага безплатно от БОРИКА и „Евротръст технолъджис“. Преди да се започне електронната регистрация в бюрото по труда, е необходимо електронният подпис да се инсталира на съответния компютър, както и да се направи профил в системата за сигурно електронно връчване (edelivery.egov.bg). Също така е нужен и Adobe Reader, тъй като реално ще се попълва, подписва и подава pdf документ.

Той е наличен за изтегляне от сайта на Държавната агенция „Електронно управление“ и след попълването и подписването му с електронен подпис трябва да се провери наличието на генериран номер в полето „Уникален номер на заявка“. Именно този номер идентифицира заявената услуга и по него ще може да се проверява статуса на заявлението в системите еВръчване и еПлащане.

След регистрация информацията служебно се предава и в Националния осигурителен институт (НОИ), където с решение се определя стойността на предоставяните помощи. Впоследствие чрез системата за сигурно електронно връчване НОИ връща отговор.

Новата онлайн услуга беше обявена от Държавната агенция „Електронно управление“ и е разработена заедно с Агенцията по заетостта в отговор на очакванията за масови съкращения на работници в следващите седмици заради икономическите ефекти от короновируса.

От Агенцията по заетостта поясняват, че ако към момента на регистрация безработният не разполага с всички документи, това няма да е основание за отказ на регистрацията. Документите могат да бъдат представени допълнително при посещение на дирекция „Бюро по труда“ за изготвяне на индивидуален план за действие или за среща с трудов посредник.

Още по темата:

По 75 човека на ден се регистрират като безработни от Пловдив

8000 българи са се прибрали от чужбина само за последните 24 часа

Бюрото по труда в Пловдив кани работодатели за преференции по програми и насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина