АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

Казахме „НЕ!” (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

Под тепето с протестна акция срещу унищожаването на духа на града

Иво Дернев

Тотално скандализиран от незаконното унищожаване на паметта на Пловдив и наследството на Йосиф Шнитер, екипът на Под тепето организира своя протестна акция днес следобед. Направихме го по нашия си начин, тихо и без фанфари. Дори си изкарахме разрешително за протестни действия на общинска територия. Защото сме такива – следваме правилата и ги спазваме. Не носихме трибагреници, мегафони, вувузели. Не пяхме „Боят настана” или „Шуми Марица”. Не. Носихме нашите послания, напечатани на лист хартия, формат А4, придружени с жалейна архивна снимка на убитата красавица на Йосиф Шнитер, за да ги окачим на строителните заграждения около срутения паметник на културата. Направихме го тихо, мълчаливо.

С ясната идея, че роденият от омерзение наш акт е „след дъжд качулка”. Но бяхме сигурни, че трябва да оставим знак. За хората, които минават покрай това архитектурно гробище в сърцето на града. За този и другите инвеститори. За институциите. За нас, ако щете. За всички и всичко.

Казахме „Не” на съсипването на културно-историческото наследство на любимия ни град.

Град, в който повечето от нас са родени и вероятно ще умрат.

Град, който ще остане далеч след нас.

Град, за който се опитваме с все сили да работим и бъдем полезни, а не да му вредим, пакостим или да се възползваме от него.

Град, в който имената и ликовете на хора като Йосиф Шнитер трябва да се благославят като светци, а не да бъдат газени от багери.

Град, който често не заслужава нито гражданите си, нито журналистите си, нито инвеститорите си, нито управниците си. Град, който устоява, продължава да диша, живее и красиво да старее въпреки всичката злоба и алчност, която стоварваме върху му.

Град, който е бил, е и ще бъде столица на културата. Столица на духа. Столица на естетиката. Въпреки всички онези, които са срещу културата, духа и естетиката.

Колкото и багери да вкарате, няма да сломите принадлежността на Пловдив към красотата, към светлината, към съзидателното. Защото, както обичаше да казва моят приятел Отец Васил, истински духовник, а не лъже такъв: „Доброто има юмруци!”. Време е да ги покажем. Тези, които искат да го сторят, могат да направят като нас. Да напечатат нещо и да го закачат на иначе частната ограда край общината. Противозаконно е, но не толкова, колкото да унищожиш паметник на културата. Да идат до там, за да кажат „Не” на липсата на естетика. „Не” на посредствеността. „Не” на затварянето на очи. „Не” на всички онези, които с действие или бездействие казват „Майната му на Пловдив!”.

Кажете „Не” по вашия си начин.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

 1. Аз ще се опитам да погледна нещата от другата страна, ами ако инвеститорът е преценил, че самата стена не е безопасна и изгради наново сграда с архитектура в същия стил?! Ще имаме нова сграда, с удължен период за ползване, ще бъде с класическата архитектура и в нея ще живеят семейства,а няма да стои празна с единствени обитатели – плъхове!

  1. Иване, това не е работа на инвеститора – той трябва да спазва проекта!
   И въпросът е – като не е била безопасна, защо не я е обезопасил?
   Между другото – гледайте какво ще се случи на „Четвърти януари“ 32 – също паметник на културата.

 2. Подкрепям ви от все сърце! Минавах оттам точно когато багерът захапа последната стена и не можех да повярвам на очите си – след всичките хвалби и обещания как щяла да се реставрира още една красавица и даваха за пример съседната къща! Не мога да повярвам и че е направено тайно от т.нар. инвеститор (каква мръсна дума за нашия град) и никой от институциите не е предполагал какво ще се случи. За мен това си е планирана операция.

 3. МАМИН ,ПРОСТО ВЕЧЕ НАДМИНА И СЕБЕ СИ. ТИ СИ ЗА ЗАТВОРА ДОЖИВОТ. ДА ТЕ ЗАКЛЮЧАТ В КИЛИЯ И ХВЪРЛЯТ КЛЮЧА В МОРЕТО. ТОЛКОВА СИ ОПАСЕН ЗА ВСИЧКО ХУБАВО НА ТОЯ СВЯТ.

 4. Проектът на Пройкова и Джугаланов предвиждал запазването само на 1 (една) стена, откъм улицата. Всичко останало се събаряло. Това било одобрено от общината и министерството на културата. Е, омутрените са съборили и последната стена. Да не им пречи сигурно. И кой е престъпникът? Инвеститорът? Общината и министерството? “Архитектите”?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина