АктуалноБългарияВластГласовеГрадътЖивотЗабавлениеМненияФотогалерия

Иван Костов в Синята крепост (ГАЛЕРИЯ)

Бившият премиер: Фактите, доказателствата и числата за прехода са едни, алтернативните изводи са невъзможни

Целта на мемоарите „Свидетелства за прехода” е да повдигне обществена дискусия

Иво Дернев

Книга, чиято мисия е да повдигне обществена дискусия. Така определи политическите си мемоари „ Свидетелства за прехода” бившият премиер Иван Костов. Командира представи изданието пред препълнена до покрива зала „Съединение” на Историческия музей, в Синята крепост на България. Не скри, че Пловдив е толкова близо до сърцето му, тъй като от тук е тръгнал по политическия си път. На представянето присъстваха множество бивши седесари, както и настоящи политици от ДСБ и Да, България, сред които и градските лидери на двете формации.

Екс министър-председателят раздаваше автографи близо два часа и 40 минути говори пред многобройната аудитория. Не скри нищо. Отвори темата за приватизацията и РМД-ата, за декомунизацията и лустрацията, за излизането си от политиката, за противниците си, за надеждите и съмненията си.

„Вижте как сме движили ние през всички тези години. Възникват едни проблеми и ние реагираме на тях. После други, и ние пак реагираме. И така нататък. Ние винаги сме реактивни. Не сме проактивни. Аз съм написал книгата проактивно, започвайки от началото и следвайки тази тема, една единствена тема- преходът в България. Затова тази книга е друго усилие. Това вече е исторически извор. Когато така се занимаваме с една тема, това става исторически извор. И сега ще се опитат да водят с мен дебати, но нито един от тези противници, с които аз съм имал общо, с тези, минали по този път, никой няма да събере сили, няма да събере търпение, за да мине този път отново и да напише алтернативен исторически извор, друго свидетелство, на друг човек, с други възгледи, с друга гледна точка. Убеден съм, че никой няма да го направи. Защото фактите са едни. Доказателствата са едни. Числата са едни. Ако мине по същия път, ще трябва да стигне до същите изводи. Затова не вярвам да се появи едно истинско, стройно, сериозно, дълбоко изследване, което да твърди алтернативни неща за прехода в България”, каза в зала „Съединение” Иван Костов.

Пълния разговор на бившия премиер с пловдивчани четете утре

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Ха-ха.
    Да говори и пише каквото си иска, но ние помним.
    Всъщност да погледнат колко колко гласуват за тях и тогава да се прави на велик и обичан от народа..
    Продадоха нашите мечти за по-добър живот.

  2. Каква синя крепост бълнуваш, бе Дернев. Не могат да намерят представители на ДСБ в Пловдив за да участват в изборните комисии, просто защото такава партия в Пловдив вече няма.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина