АктуалноГрадътМненияНовиниПод ножаРазследване

Започна изграждането на бетонен гигант в Тютюневия град, който ще промени целия му облик

Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем е възложил на Байрам Солак строителството на огромната сграда на мястото на съборен през 2015г. тютюнев склад

Зад цялата инвестиционна схема с участието на собственика на парка зад Санкт Петербург наднича йорданският бизнесмен Таха Рахман

Пазарджишка фирма възлага на регистрирана в село Мулдава строителна компания да промени тотално облика на Тютюневия град. Така изглежда и звучи инвестиционна схема, след завършването на която тази историческа зона в сърцето на Пловдив няма да е същата. Започнаха реалните дейности по изграждането на бетонен гигант на улица „Д-р Г. М. Димитров“ №27, на мястото на съборения през юни 2015г. тютюнев склад. Строителното разрешение е издадено година по-късно- през юни 2016г-та. Унищожаването му тогава мина  някак между другото- това се случи преди Тютюневия град да стане голяма тема за местната власт покрай скандалите с бутнати и изгорели паметници на културата там.

Багери вече копаят основите на бъдещата сграда, която трябва да бъде готова след около година. Според информационната табела на обекта видът на строежа е  „ Административна сграда с магазини и гаражи”. Според колегите от Марица ще е 7-етажна жилищна постройка с РЗП, заедно с подземното застрояване, от общо 16 827,36 кв. м. Което значи, че във въпросния парцел е допуснато максималното застрояване. В сградата там са предвидени да има 172 жилища и 7 ателиета, с 200 паркоместа.

Името на пазарджишката фирма е известно- „Тарамекс” ЕООД. Управител и едноличен собственик на капитала е лицето Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем. Неофициално зад нея се предполага, че седи йорданският бизнесмен Таха Рахман. Връзки между двамата се откриват във фирмените регистри чрез други дружества, а в профилната снимка на фейсбук групата на „Тарамекс” седи името именно на Таха Рахман.

Фирмата изпълнител на строителните дейности е също небезизвестна. Става въпрос за регистрираното в село Мулдава дружество „Солак 77” на Байрам Солак, който се води собственик на имота в зелената зона зад хотел „Санкт Петербург”. Една от теориите при разразяването на скандалите с парка в Кършияка бе, че Таха Рахман седи зад Байрам Солак и е реалният собственик на парцела. Нещо, което Рахман отрече в интервю пред местни медии.

Явните и тайни връзки в инвестиционната схема не са толкова важни. По-важно е какво ще е бъдещето на Тютюневия град след появата на гигантска нова сграда там, която не кореспондира със специфичната в архитектурно отношение градска среда там. Докато този процес върви, все още дългоочакваният цялостен план за Тютюневия град не е приет и не действа. Общински инвестиции в инфраструктурата там също не се реализираха. Частните обаче започват да се разгръщат.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

14 коментари

  1. Съсипията на живата история на Пловдив е в апогей – вижте къщата – казус на Цар Асен на какво заприлича – типичен до болка познат мутробарок в неостил, тъмен алумин с „фрсески“ от началото на 20 век, стиропор, гигантски мегаломански пропорции, тотално изменение и назачитане на изначалният замисъл в дизайна – просто всеки селски дебил с много пари в този град си сере на воля и властите даже му ръкопляскат , а жителите бърчат нос и отминават…

  2. И частният инвеститор има вина. Не може да се разчита само на пълнотата на закона – в него винаги ще се намират дупки. До морала на отделните граждани опира, когато става дума да ползваме закона за да ураждаме ежедневието си. Да, не е вина, за която можеш да го осъдиш, но не е и нормално да казваме, че той си прави всичко по правилата.

  3. Пловдив загива! Още няколко такива нагли и крайно престъпни действия и след ЕСК 2019 наистина няма нужда повече от нищо в този селско-еснафско-бандитско-гербаджийски град.

    1. Точно, селяните ограбиха града ръка за ръка с кмета, но явно и новата конфигурация ГЕРБ Димитров и Здравка щееее го довършат….. Сапун ката продължава…..

  4. „Паметниците на културата“ (НИНКН) в този случай бяха купени и платени.

    Младият експерт, натоварен да се оправя с Тютюневия град призна пред съда, как и.д. директорката Джуркова (с як гръб от ДПС) му била наредила да промени протоколите от отдавна минал експертен съвет така, че няколко сгради „случайно“ изведнъж вече да не са част от групов паметник.

    Шегичка, нали така, ама изведнъж „инвеститорите“ вече са в правото си да се възползват от тази грешка на „лошата“ държава, която позволява едновременно в пространството да има два варианта на един и същ документ, ама с обратно значение.

    А пък младият експерт Иван Колев, дето послушно приел да извърши престъпление по служба (подправяне на документи), без да изиска писмена заповед с подипс… и после преспокойно го признава пред съд, без от това да има каквито и да е последствия…. сега по една случайност се е издигнал до началник на отдел „Недвижимо културно наследство“ в Министерство на културата.

    Така се прави кариера в България.
    Кога ли ще го видим министър на културата?

  5. За съжаление, убиват всичко. Опитват се да застроят и малкото останало място в центъра на Пловдив. Схеми и палежи. Това беше. Жалко Пловдив губи своя облик.

  6. Няма да бъде приет цялостния план за Тютюневия град. Разбойниците чакат като изгладнели акули да изринат останките от историята на града ни. Разходих познат германец в Тютюневия град, той вика това тука е като след бомбардировката над Дрезден през ВСВ. Особено на Одрин 8. Това е: Умишлено безстопанстване от държава, община и частници. Болестта на дебелите кореми. А да видим какво ще направят Здравко и Здравка. Маминия каза , че напълно ще се възстановят складовете докато горяха. Виждаме резултата.

  7. Частния инвеститор няма никаква вина. Човекът си строи това което е разрешено. Въпросът е какво е разрешено. И обществото въздейства върху инвеститорите със закони и изисквания. Къде са паметници на културата. Ако някой има вина, то това са те. Нека влязат изисквания за тютюневия град и всичко ще е наред.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина