Средновековеният панаир – пътуване във времето!

Живот

   Димитър Герганов

  Живот без електричество, мобилни връзки, телевизия и интернет. Без хладилник, атоматична пералня и всякакви други джаджи, които правят бита лесен. Не е циганско гето спретнато от подръчни материали, нито сламена колиба забутана в джунглите на Африка. Средновековен панаир! Пъстър, шарен, шумен, забавен – четвъртият Средновековен панаир – Асеновград ни върна като с машина на времето 800 години назад. Тежковъоръжени воини в метални и кожени доспехи кръстосаха мечове и брадви под палещото слънце за искрена забава на многобройната публика, която изпаднала в захлас не пестеше своите аплодисменти.
      Има защо! Най-обикновена ризница от метални бримки е цели 16 килограма, а пълното снаряжение приближава 40 килограма! Под бронята се обличат дрехи подобни на ватенка, има шлем, щит, наколенници и разбира се, меч. Самите мечове могат да бъдат в различни  варианти – прави, извити, рицарски или номадски. Грубата сила срещу смъртоносното изящество, Запада срещу Изтока! В онези времена да притежаваш меч е било привилегия. Не както днес – държавата те праща с един калашник да наториш земята. Не и в България. За наш късмет. Тук баталните сцени са по телевизията, а „Играта на тронове” е разположена между спалнята, килера и дистанционното! Привилегиите на 21 век!
     Какви са тези мъже и жени, които са готови на 39 градуса да възкресяват миналото? Наивници? Ентусиасти? Или пък хора, запазили в себе си онази искра, която е свалила човечеството от клоните на дърветата, после го е извела от пещерите и му е позволила да стане господар на земята. Двигателят на средновековния панаир се казва Ангел Василев – млад дългокос мъж с осанка на средновековен воин. Не говори много, но определено знае как да действа. Организацията на събитие от подобен калибър е тежка – осъществяване и поддържане на контакти с участниците от страната и чужбина, намиране на партньори и спонсори, работа с медиите. Ангел се справя и то добре, вече четвърта година!
     Историческите възстановки  по правило обхващат конкретен период от миналото. Например в Свищов правят чудесния фестивал „Орел над Дунав”, който е свързан с римската епоха. Реенактори от цялата страна и чужбина се събират край Варна и играят битката на полския крал Владислав срещу османците през 1444 г. Правят се възстановки на Шипченската епопея и Априлското въстание. Ангел се е спрял на Второто българско царство, което обхваща периода от 12 до 14 век. Кумани в плетени ризници срещу бронирани от главата до петите рицари. Свирепи варяги по-известни като викинги срещу конни стрелци с лък. Единични дуели и спиращи дъха  масови битки… трясък на метал и стонове на ранените… За да се включат в битката момчетата от историческия клуб „Ensifer” — Молдова и техните колеги от дружина „Черният дракон“ — Румъния пропътуваха над 800 километра! Срещу тях да защитят честта на родните реенактори застанаха воините от клуб „Наследство“ и клуб по конна езда „Фарис“  от Асеновград и  бойна дружина „Барадж“ от Пазарджик.
      И това не е всичко! Занаятчийската улица изникнала край походния лагер предлага иконопис и живопис,  тъкане на стан и грънчарство, плетене на ризници и обработка на кожа… При достолепния Петроний може собственоръчно да си изсечете монета, с която да си тръгнете, а при майстор поразително приличащ на монаха Тък да се научите как се леят свещи. Също така да постреляте с лък, да яздите кон и да участвате в средновековни   игри, както и да вкусите гозби и напитки по древни рецепти. И накрая да се подсладите с чаша медовина под звуците на средновековна музика. Не пропускайте следващото издание на панаира! Всяка прекарана минута там определено си струва!
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.