ЖивотЗабавление

Погребват като християнин пловдивския вампир, поп го опява

Останките му се намират в Археологическия музей

Антрополог работи по него и другите близо 100 скелета, открити в прочутия вече Град от кости

Паулина Александрова

Преди броени дни при разкопките под Трихълмието бяха намерени необичайно погребани костни останки, принадлежащи на предполагаем вампир. Откритието на екипа от археолози и информацията на Под тепето бързо се превърна в национална сензация. Изкопираха ни десетки медии, националните телевизии вече са на обекта. А работата там продължава дори след изключителната находка.

Противно на масовото разбиране за вампирясването, наложено от фантастиките, в археологията то се свързва със странно  погребение, съпътствано от ритуали и предмети за предпазване от зли сили или послесмъртни действия на покойника. Пловдивският вампир е намерен с тухла в устната кухина и поставена керемида върху главата. Все още не са намерени исторически сведения за подобен обичай, но се предполага, че освен възможността с вампирясването друга причина за тухлата в устата може да е някакъв вид наказание. Вероятно е покойникът да е бил богохулник и с този акт хората да са го обрекли на мълчание вовеки веков. Може би е било и друг вид изкупление за сериозно прегрешение приживе. В гроба на нашия предполагаем вампир е открита и подкова, но такива се срещат и в други гробове в Некропола.

Въпреки споменатите аномалии при изпращането му в отвъдното, човекът е погребан в християнско гробище по християнски обичай, т.е. главата на запад, а краката на изток и следва да се отнесем към него като към християнин, обясни главният археолог Елена Божинова. Затова той, както и всички намерени останки, ще бъдат опети от свещеник и препогребани след края на изследванията. Това вече е уговорено със собственика на спрения строеж и духовника, който ще направи опелото.

Всички кости от намерените гробове се съхраняват в базата на Регионален Археологически музей Пловдив. Веднага след края на разкопките специалист антрополог ще изследва костните останки, на базата на което ще имаме максимално възстановена структура на обществото, което е използвало терена за гробище. Ще са ясни възрастова характеристика, полова характеристика, възможно най-пълно установяване на болестите и аномалиите, които състоянието на останките позволява да се извлекат. Информацията от всички изследвания ще бъде публикувана в научни и популярни издания и формати.

Разкопките на ул. Рилски Метох продължават и се очакват нови открития вече от по-стар културен период.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина