ЖивотНовини

Kрай на практиката „кафе срещу шезлонг“ в Гърция?

Източник: bnr.bg/factcheck

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV, изданието за туризъм Travelnews съобщи за „край на практиката „кафе срещу шезлонг“ в Гърция“. „24 часа“ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква около 30% ръст на туризма в Гърция това лято. В самата публикация все пак откриваме, че „идва край на практиката да си осигурим място на плажа само с едно кафе, при това и то поскъпва“.

„Стандарт“ също е категоричен. „Едно фрапе и цял ден на шезлонга в Гърция? Забравете!“ гласи заглавието на статията му по темата.

Интернет порталът dir.bg също съобщава за край на практиката кафе срещу шезлонг в Гърция.

Твърдение: Известната и предпочитана от българските туристи опция в Гърция за ползване на чадъри и шезлонги на плажа само срещу едно фрапе приключва

Пред БНР главният секретар на Министерството на туризма на Гърция Олимпия Анастасопулу определи разпространяваните твърдения за край на практика „фрапе срещу чадър и шезлонг“ като дезинформация:

„Ние нямаме такава информация, нито е в плановете на гръцката държава или Министерството на туризма. Напротив, навсякъде в Гърция, не само в северните ѝ части, може да откриете плажове, където да изпиете кафето или безалкохолното си и да използвате чадър и шезлонг“.

Олимпия Анастасопулу допълни, че е възможно тази дезинформация в България да се дължи на скорошните публикации за събития в Гърция, които засягат един единствен остров – Миконос. Tам бяха открити редица строителни нарушения в туристическия сектор, по-специално плажни барове и заведения.

„Да, тези незаконни сгради, съоръжения и заведения съгласно Закона ще бъдат съборени. И впоследствие на хората отново ще бъде предоставен достъп до тези места и плажове на Миконос“, допълни главният секретар на Министерството на туризма.

Тя увери българските туристи, че са очаквани с удоволствие в цяла Гърция, при това при същите условия, както досега.

Заключение

Информацията, разпространена от редица медии у нас, че в Гърция приключва известната практика „кафе срещу шезлонг в Гърция“ е НЕВЯРНА. Няма официални данни досегашният туристически модел по плажовете в южната ни съседка да се променя. Пред БНР главният секретар на Министерството на туризма Олимпия Анастасопулу нарече разпространяваните твърдения „дезинформация“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина