Да похапнем на крак в Пловдив

Актуално Живот

Предложенията на Lost in Plovdiv за бързо хапване

Не може напълно да кажем, че сме открили Пловдив, ако не опитаме по нещо и от храната, която може да намерим на малките щандове и пекарни, разпръснати из градските ъгълчета.

Обиколили сме популярните ресторанти и кафенета, смесили сме с местните и сме си избрали любими ястия от българската кухня. Но не може напълно да кажем, че сме открили Пловдив, ако не опитаме по нещо и от храната, която може да намерим на малките щандове и пекарни, разпръснати из градските ъгълчета.

Уличната храна е достъпна почти навсякъде. така че не е нужно да се притеснявате, че ще останете гладни, докато се загубвате из малките улички на града под тепетата. Тя, както и традиционната ни кухня, е безспорно повлияна от тази на съседите, но ще намерите и западни „специалитети” като пица, бургери и донъти. Предупреждаваме ви, че не трябва да очаквате абсолютно същия вкус, защото и тук отново сме си привнесли някои типични съставки и подправки.

Едно от най – популярните предложения за похапване на улицата безспорно са дюнерите и гиросите. Особено вечерните часове ще ви направи впечатление как пред щандовете, предлагащи този тип храна се извиват дълги опашки. Известен още от 19 в.,  дюнер кебабът вече може да бъде намерен по всички ъгълчета не само в балканските, но и в европейските държави. В България най – често се прави от пилешко месо, печено на шиш, пържени картофи, салата и сос, увити в арабски хляб.

Гръцкият му вариант е гиросът, при който хлябът е по – дебел, а месото може да бъде свинско или пилешко. Едно от местата, където се предлага, е павилионът, залепен на гърба на ресторант Миконос. Там може да намерите класически гръцки питки със свински гирос, пилешко или свинско сувлаки, или с прочутата гръцка наденица луканико. Идеално място за cheat day.

Вижте всички предложения в статията на виртуалния гид Lost in Plovdiv

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.