Областният управител свиква местната власт и институциите на среща за подпомагане на украински бежанци

Власт Градът Новини

Координационна среща на местните власти и регионалните институции в Пловдив област, за да бъде събрана пълната информация за възможностите за помощ и подкрепа за украински граждани, бягащи от войната, свиква утре (1 март) областният управител Йордан Иванов.

Целта е да се координират действията на институциите, да се установи в максимално кратки срокове какви са наличните ресурси за настаняване на украински граждани и има ли възможности да преустройване на сгради за настаняване, ако това се наложи. Участниците в срещата ще обсъдят и всички други аспекти на социална подкрепа, съпричастност и солидарност, която зависи от институциите в Пловдив област, за да се подсигури както временно пребиваване на украински граждани и техните семейства, така и дългосрочен престой.

В срещата ще участват кметовете на общините в Пловдив област, представители на Областна дирекция МВР – Пловдив, Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив, Дирекция „Здравеопазване“ към община Пловдив, Съвместното командване на специалните операции, Териториална дирекция „Национална сигурност“, УМБАЛ „Пловдив“ АД, УМБАЛ „Св. Георги“, Български червен кръст (БЧК) – Пловдив.

“ Съпричастността с Украйна и с гражданите й, бягащи от войната, не е само в символичните жестове и в синьо-жълтите светлини, в които грейват паметници на културата. Извън емоцията и символиката, институциите трябва да запретнем ръкави и солидарността да се въплъти в помощ. Утре свиквам среща с представители на местните власти и регионалните институции в Пловдив-област. Целта е бързо да съберем пълния обема информация за възможностите за настаняване на украинци и техните семейства, пристигащи в България – за да бъдем готови да им осигурим подслон и подкрепа.Трябва да знаем има ли сгради, които могат да бъдат преустроени, ако се наложи. Днес говорих и с изпълнителния директор на „Икономическа зона Тракия“ Пламен Панчев. Той ме увери, че може да помогне с осигуряване на 100 места за пребиваване на бягащи от войната хора“, обяви областният управител Йордан Иванов.
Той допълни, че представителите на институциите заедно и в координация ще обсъдят възможностите и ще изготвят план за социална подкрепа и помощ на украинските граждани и техните семейства в Пловдив област – и за тези, които ще бъдат настанени временно, и за тези, които обмислят дългосрочен престой.
Споделете ни във:

1 thought on “Областният управител свиква местната власт и институциите на среща за подпомагане на украински бежанци

  1. Разпъвайте леглата в ковид отделенията и без тва никой тяма на тях.УТАЙКИ ПРОДАЖНИ.ОСТАВКА НА ПЕТКОВ И ВЪН ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ФАШИСТИ.Добре,че е Путин да излекува света от Ковид така рязко някак си.ПУКНЕТЕ МАНИПУЛАТОРИ И ПОДЛОГИ НА ЕВРОБАРДАКА!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.