Армията търси спешно 5000 войници – ВИДЕО

Власт Избори 2021 Новини
Стефан Янев

Стефан Янев: С Дерек Шоле ще обсъдим дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група  

По думите на министърът на отбраната регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война

„С американските представители ще разговаряме по широк кръг от теми в рамките на стратегическото партньорство между двете страни. Вероятно ще имаме комуникация по темата дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. Това е нормален разговор, но решенията ще се вземат след разговори на друго ниво.“

Това отговори министърът на отбраната Стефан Янев по време на брифинг в МО на въпрос за визитата на делегацията от САЩ, оглавявана от съветника на Държавния департамент Дерек Шоле. Министърът говори след откриването на Националната годишна конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която се провежда днес и утре – на 8 и 9 февруари, в столицата. Актуалната тема на форума тази година е „Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона”.

На форума ще бъде направен анализ на състоянието на Българската армия, нейната боеготовност и нужди от ново въоръжение, очерта той.

Тепърва предстои създаването на българската батальонна бойна група, която да подсили НАТО на фона на нарастващото напрежение около Украйнa.

„Батальони имаме много, а батальонна бойна група сега създаваме. Когато говорим за дефицити не говорим за нещо, което може да бъде създадено за 2 дни, говорим за дефицити от гледна точка на стандартите на НАТО, изискванията в съюзна среда. В състава на батальонната бойна група трябва да има артилерия с калибър какъвто ние нямаме. Това е един от елементите, за който ще бъде направено запитване и този дефицит да бъде запълнен“, обясни Янев.

„Има 5 приоритета, върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности.“

България спешно ще търси кандидати за около 5000 незаети войнишки длъжности. Привличането на хората ще става с по-високи заплати и социални придобивки, допълни Янев.

За участие в конференцията у нас пристига началникът на щаба на Съюзното командване на НАТО по операциите адмирал Йоахим Рюле.

Кризата около Украйна пряко застрашава нашата сигурност, призна министърът. По думите му днес регионът, в който живеем, е изправен пред една от най-сериозните военно-политически кризи от края на Студената война.

Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена“, коментира още Стефан Янев.

Продължава тенденцията за трайна промяна в стратегическия и военен баланс на силите в района на Черно море, заяви военният министър и добави, че въпросът е не само как ще се реализира концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, но и как България може да осигури и даде принос за нейното изпълнение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.