Градът

Вълчан Петров нагази в развалините, за да търси „духовните си деца”

Стенописите на художника по чудо са живи, могат да бъдат спасени

Общината се ангажира да бъдат свалени фреските от стените в склада и да се експонират другаде

Художникът Вълчан Петров рискува здравето си и нагази в опасните развалини от тютюневия склад на „Одрин”, в търсене на „духовните си деца”, както сам нарича стенописите си. Оказа се, че те са оцелели, макар и сериозно напукани и увредени. Маестрото носеше специално издание, в което бяха поместени фреските му от бившата Аптека 22, за да ги представи на граждани и медии. Могат да бъдат свалени.Има специална техника. Не искам да загуба още от работите си в градска среда, повечето от които са унищожени, сподели Вълчан. Той дойде и до общината, за да покаже на кмета неговия Храм на фармацията, рисуван в продължение на месеци на първия етаж в съборения склад в края на 80-те години. Художникът информира Тотев, че има възможност за отлепяне на фреските и реставрацията им. Ще се опитаме да възстановим стенописите и да ги експонираме на друго място. Днес ще влезем в разговор със собствениците, за да се опитаме да задействаме процедурата, обеща градоначалникът.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Смятам че само стенописите трябва да се запазят!!! Другото да се изрие и да се направи нещо ново и красиво за рухналия ни град. Немога да разбера защо не си даваме шанса за развитие !!!

  2. Стенописите безспорно трябва да бъдат спасени! Надявам се, ако това се случи, г-н Тотевич да не сметне, че работата е приключила и си е изпълнил дълга към града и гражданите! Сградата е не по-малко ценна от стенописите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина