Актуално

Мариус пак показа класа в новия си моноспектакъл

Ставрев от „Стъклен дом“ гледа представлението по приказки, предания и текстове на Ангел Каралийчев
Image title
Мариус Куркински за пореден път доказа, че е гениален актьор и режисьор, след като буквално зашемети театралите с новия си моноспектакъл „Български разкази“. На излизане хората почти не коментираха видяното и едва след като се отърсиха от катарзиса, който човекът театър ги е накарал да преживеят, споделиха, че само Мариус може да направи такова чудо с препълнена зала. Спектакълът повтаря като подход предишния му – „Сътресение“, който се игра над 150 пъти, но е също толкова въздействащ. Този път актьорът е подбрал народни приказки, предания и текстове на Ангел Каралийчев. Отделните части показват различни видове човешка мисъл, пресъздадени чрез различни типове слово. Сценографията се свежда до 6 фенера, стол, одеало и сандък на мъртвец. Всичко останало е пластика, виртуозно владеене на актьорския занаят, словесно майсторство. Въздействието се допълва от музикалната среда, която е дело на Емилиян Гацов – композитор, с който Мариус работи в почти всичките си проекти.
„Гласовете на майките и бащите ни, на бабите и дядовците ни, на големите писатели – те си приличат, те са близки, те трябва да стоят в душите ни като спомен и опора за един прекрасен райски свят. Свят, в който трябва да се завърнем. Театърът трябва непрестанно да припомня тези гласове, тази нежна душевност, защото те ни трябват. Паметта ражда надежда“, обяснява идеята си за представлението Мариус.
За пловдивската премиера на „Български разкази“ пристигнаха доста колеги – фенове на актьора- режисьор. Сред тях бе Краси Ранков, напоследък по-популярен като Ставрев от сериала „Стъклен дом“.   

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина