ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Plovdiv Jazz Fest продължава с музика от САЩ и Испания

Джаз музика от САЩ, Испания и България ще изпълни залите на ГДК "Борис Христов" тази вечер. От 20 часа на сцената се качват джазмените от Дони Маккаслин Бенд, както и Христо Йоцов Проект: Jazz Cats. Програмата на пловдивския фестивал тази година е групирана с по два концерта на вечер. Така с един билет феновете могат да се насладят едновременно на две различни преживявания.

Дони Маккаслин е един от най-изтъкнатите саксофонисти, композитори и музикални новатори на своето поколение, широко признат от критици и публика в средите на джаза, рока и електронната музика. С 12 издадени албума и три номинации за Грами, той придобива широка известност благодарение на своята работа и приятелство с Дейвид Боуи, с когото работят заедно по последния му албум „Blackstar“.

„Беше като сбъдната мечта, с тази разлика, че никога не бих могъл да си мечтая за нещо такова“, коментира Дони. „Дейвид Боуи беше артист-визионер, чиято щедрост, творчески дух и смелост ще ме съпътстват до края на дните ми“. Съвсем не е случайно, че последният албум на Маккаслин „Beyond Now“ е посветен на Боуи. И докато мнозина срещат Маккаслин за първи път именно в „Blackstar“ и “Beyond Now”, успешната му кариера продължава вече повече от 25 години.

„Jazz Cats“ е името на последния проект на Христо Йоцов. „Cat“ е нарицателно за джаз музикант или посветен на джаза човек въобще. В историята на музиката този идиом е използван често и особено за виртуозни артисти. Луи Армстронг е сред първите, които наричат своите музиканти на сцената „cats“, широко разпространен е жаргонният израз и в речта на Майлс Дейвис, за когото всички са били „cats“. В златните години на джаза „cats“ са и музикантите в оркестъра на Дюк Елингтън.

В „Jazz Cats” Христо е поканил млади и талантливи съмишленици – Арнау Гарофе, страхотен испански саксофонист, който живее в България, както и пианиста Любо Цанев, получил образованието си в САЩ, и басиста Митко Карамфилов. Имената на пиесите в албума са красноречиви – „Angry Cats”, „Lazy Cats”, „Motion Cats”, „Mystical Cats”, „Happy Cats”. Фантазия и страст, лекота и ефимерност се преплитат, за да се слеят в едно истинско джазово изживяване – колкото стилизирано, толкова и във вълнуващото поле на импровизацията. На сцената на Пловдив Джаз Фест „Jazz Cats“ ще бъде представен от Христо Йоцов, Арнау Гарофе, Любо Цанев и Борис Таслев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина