ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Актуално

Старо майсторство в нов аспект с изложба в Cu29

Отминалата традиция на занаята се показва в Cu29

Паулина Гегова

Изложбите са неизменна част от Нощите на музеите. Дори да са из целия град, пак ще намерят своята аудитория. Интересът е засилен, защото пловдивчани обичат изкуството – алтернативното, модерното и класическо. За всеки един стил има наплив от желаещи да го опознаят и научат нещо повече. 

Една от новите и доста интересни пространства за съвременно изкуства е Кафе-Галерия Cu29, намиращо се в Капана. На долния етаж може да се докоснете до живота и занаята на пловдивския майстор бакърджия от миналото – Петър Толев. Роден през 1906г. в Панагюрище, ние го приветстваме като пловдивски бакърджия, защото той е последният майстор, творил в квартал Капана. 

Изложбата е събрана и курирана от неговия правнук – Велизар Димчев. В нея може да видите интервюта и грамоти на Толев, както и мангали, менци, свещници, ибрици и други предмети от мед. Тази година се навършват 110 години от раждането на майстора. Целта на експозицията е както да се почете паметта му, така и да се покаже един от предшествениците на съвременните творчески индустрии. Публиката може да се запознае с истински майстор по един актуален начин. 

Според Велизар Димчев традицията не продължава такава, каквато е била, защото занаятите са изгубили своята актуалност и практична употреба в настоящето, но може да възникне съвременна вълна от млади ентусиасти, които да се вдъхновят от старите майстори, да стъпят на техните основи и да възродят занаятите не толкова с практическа, колкото с естетическа и творческа цел.

Изложбата ще се помещава в галерията цял месец и е отворена за посетители. 

Снимки може да видите на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина