ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
МненияПод ножа

Концесионер и община гуша за гуша за пазара на Младежка

Администрацията: Иззехме тържището, наше е! Фирма Тика: Съдът спря заповедта за изземване, наше е!

Делото за разваляне концесията на обекта продължава в граждански съд, бъдещето му продължава да е висящо

Търговци атакуваха концесионера: Една плочка тук не сте сложили? Само пари взимахте!

Не ни позволиха да правим подобрения, отговори Ева Червенкова

Една плочка тук не сте сложили, размаха пръст в лицето на концесионера жителка на кварталаАдминистрация и концесионерът на пазара на Младежка се изправиха в лют спор за това кой има право да стопанисва тържището и съответно да събира такси от търговците. Срещата между двете страни се състоя край павилионите на улицата тази сутрин. И двата отбора са категорични, че са в правото си на стопанин на ябълката на раздора, която се търкаля от години из съдилищата. Общината незаконно иззе пазара и в момента събира нерегламентирано такси от търговците. Има решение на съда, което отменя заповедта на кмета за изземването на тържището, но въпреки това запечатаха павилионите и водим в момента този разговор, казаха съпругата на Атанас Червенков- Ева и адвокатът й Иван Демерджиев. Влязохме във владение на собствеността си. Досега вие владяхте пазара и всячески се опитвахте да отлагате делата. Съдът е уведомен, че заповедта на кмета е изпълнена. В момента тържището е иззето и е на ОП Общински пазари, категоричен от своя страна бе зам.-кметът Димитър Кацарски.

Администрацията иззе търговската зона на Младежка сутринта на 12 юни. В същия ден концесионерът жали заповедта на градоначалника в Административния съд, който моментално излиза с решение, че спира изпълнението й. Общината обаче вече е влязла във владение на пазара с полиция, при това с много полиция, за да демонстрира сила. Ситуацията е абсурдна, тъй като именно институциите, които следва да спазват закона и да дават пример с това, го нарушават. Ние не сме тук да воюваме, а да поискаме законът да бъде спазен, подчертава адв. Дермеджиев. Уведомлението за изземването бе разлепен на вратата на офиса ни на 11 юни след работно време. По едно чудо го видяхме и реагирахме мигновено още на другия ден. Сутринта обаче администрацията влезе във владение и започна да събира наем от търговците, върна хронологията на събитията Ева Червенкова. Не събираме наем, а такси, тъй като всички павилиони са незаконни, контрираха я юристи на общината. В момента търговците плащат по 1 лв. и 40ст. на ден тротоарно право, за да извършват дейността си. Сагата около въпросната заповед продължава в съдебна зала на 19 юни, когато юристите на администрацията представят протокол, според който адв. Дермеджиев е бил запознат със заповедта за изземването на пазара на среща на пазара. Името му е вписано като едно от присъстващите лица на нея. Адвокатът обаче категорично отрича да е бил на подобна среща. Както виждате подписът ми върху въпросния протокол не фигурира, а по закон ако съм присъствал е трябвало и да се подпиша, коментира адв. Дермеджиев. Определението на съда е ясно и точка по въпроса. Защо обаче някои не го разбират, пита юристът.

Адв. Деремджиев показва решението на съда, с което той спира заповедта на кмета за изземване В същото време се разбра, че голямото дело за разваляне на концесията не е решено, както се твърдеше от самата община. То е отхвърлено от ВАС с мотив, че е от компетенциите на граждански съд, тъй като договорът е между две равпоправни страни.

Добре де, ние сега на кого да плащаме, питаха по време на срещата търговци. На нас, отговаряха им от Общински пазари. Плащайте им, ама после ще връщат, репликираха представителите на фирмата-концесионер Тика. Нашите хора ще продължават да си събират таксите. За нас пазарът е наш, категоричен бе зам.-кмета Кацарски.

Ева ЧервенковаСкупчиха се и хора от павилионите, както и жители на квартала, които атакуваха концесионера са състоянието на тържището. За 11 години какво направихте тук. Една плочка не сте сменили. Дъщеря ми ей тук се спъна и си счупи ръката, размаха жена пръст в лицето дългогодишния стопанин на пазара. 12 лева на месец за охрана плащам. Къде е тя?, ревна търговка. Една чешма да бяхте направили, една плочка да бяхте сложили. Вода нямаме, до тоалетна като животни ходим, допълни я друга. Веднъж влязохте ли като собственици на този пазар докато вали дъжд? Ад под небето е. Ама таксите си ги събирахте, нали. Взехте ли ни парите?, включи се трета търговка. Нищо не можем да пипнем толкова време, тъй като не ни позволиха да правим подобрения. За толкова време нямаме издадена скица-виза, оправдаха се от фирмата концесионер. Вкарваните от вас проекти не са отговаряли, контрираха от администрацията.

Така пазарът на Младежка продължава да е висящ съдебен спор. А търговците ще продължат да се чудят всеки ден на кого да плащат и как да се борят с условията, които зоната предлага и на тях, а и на клиентите им.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. За толкова време нямаме издадена скица-виза, оправдаха се от фирмата концесионер.А как ви бе дадена тази концесия без документи . Аз ли съм тъп или адвокатите и съда .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина