ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Градът

1,5 милиона за Античния от Красива България

Отварят за посетители тунелите под сцената

Изграждане на панорамна тераса в запуснатата западна част и беседка

Античният театър ще се отвори повече към туристите с няколко етапен проект по социализация и реставрация на древната сцена. С 1,5 милиона лева в следващите години театърът ще има нова панорамна тераса с беседка и розариум на в момента изоставената и буренясала западна част. Първите стъпки обаче са изграждане на стъклени билетен и информационен центрове. Касата ще е на мястото на съществуващото в момента кафене, а инфо пункта с мини прожекционна зала ще се разполага на северната тераса над Античния и ще е като око към великолепието на театъра.    

Автор на проекта е арх. Румяна Пройкова. Заедно с кмета тя представи идеите си пред медиите на място. Едно от решенията й е озеленяване на ажурната ограда. Ще се работи върху подстъпа към Античния от стълбите на АМТИИ, като желанието на арх. Пройкова и администрацията е да се разшири и изравни пространството от стълбите край Жълтото училище до театъра, за да се осъществи визуална връзка.    

Най-атрактивна част от проекта според архитектът е превръщането на подземните тунели, които вървят под сцената. Те могат да се социализират и отворят за посетители. Това може да стане и само с осветление. Долу е впечатляващо, подчерта арх. Пройкова.  

От 2012-та работим по големия комплексен проект за Античния театър. Първият етап от него ще струва 300 хиляди лева. Идеята е да има едно ново ниво на усещане за посетителите. Нови маршрути за туристите, аудио гайдове на 9 точки в целия обект, коментира на място градоначалникът Иван Тотев.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. пройкова говори глупости, подземията ако се пуснат за масови посещения ще се стигне до срутване и разрушаване. тя ли ще носи отговорност. има ли за това разрешение от МК

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина