ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеМнения

Кършиякалии на бунт- застрояват им градинката до Новотела

Събират подписка и стягат отбрана на паркчето с детска площадка до Пешеходния мост

Неясен проект за мини квартал вбеси хората, готови са на крайни действия

Паулина Александрова

Тук скоро ще се излива бетонКварталът около Новотела се вдига на бунт. Кършиякалии стягат отбрана на градинката до Пешеходния мост, зад бившия Малък Новотел, която скоро ще бъде само история. На нейно място по проект май ще се строят няколко 5-6 етажни сгради. Май, защото хората от квартала не са наясно с детайлните намерения за зелената зона, но вече знаят за бетонното й бъдеще.

Притеснен читател на Под тепето сигнализира, че  теренът е пред застрояване. Наш екип на мига се отзова на място, за да се сблъска със съвсем резонните притеснения на хората там. Които са твърдо против премахването на градинката и детската площадка. Не сме много наясно с онова, което ще се случва тук, но разбрахме, че някакви хора стягат тежкотоварните машини, тъй като имало готов проект за застрояване. Няма да го допуснем, категорични са живущите в блоковете, кооперациите и къщите наоколо. Тази те организирали подписка, с която ще се опитат да спасят мястото, където децата им свободно играят на чист въздух.

Джени е твърдо против застрояването на градинкатаНие сме против бъдещи строежи, независимо какви. Няма много места за оттдих наблизо. Особено лятото е толкова приятно да поседнеш на чист въздух, а наоколо няма друго място, освен пейките на тази градинка. Всеки ден има по 20-30 деца тук, независимо, че има само две люлки и една пързалка, коментират Йорданка и Василка, които работят в близост. Естествено, че съм против да изгубим тази детска  площадка. По-скоро се надявах да я дооправят, защото в момента не я поддържат особено добре. Всяка вечер е пълно с деца и тийнейджъри. Дано да не направят грешката да я унищожат, допълва ги живеещата в квартала Джени. Тя се съмнява, че именно заради плановете за застрояване паркчето не се поддържа от много време.

Това е единствената зелена зона в района. Не е добре поддържана, но все пак винаги има майки с деца, които идват точно тук. Твърдо против съм всякакви строежи, тропа с крак Елена, която работи в търговска площ срещу градинката. Е как няма да построят жилищна сграда върху детска площадка. Днешните деца и без това само пред компютрите седят. Имам внук, който по цял ден се занимава с някакви зомбита в нета, вместо да излезе и да играе с приятелите си. Когато беше по-малък обичаше да тича на въздух. Все по-малко места останаха за игри на открито, всичко вече е застроено. Хората нямат пари да си купят даже и гарсониера, а чудно как все повече кооперацийки изникват. Просто нямам думи, беснее Иван, който спряхме край детската площадка. Винаги е хубаво да остане една детска площадка. Незнам какъв е проектът точно, но ако е жилищна сграда наистина е безумно. Населението постоянно намалява, а броят на кооперациите се увеличава. Някак странно е това. А и защо точно на мястото на детска площадка, толкова ли няма празни терени, че трябва да застроят такъв за игра и отдих?, пита Антоанета.

Дори в днешният дъжд имаше хора, които се спираха за бърза почивка на пейките във въпросната градинка. Всички те се изказаха в нейна защита. Независимо, че паркчето и детската площадка са малки, тук ежедневно се чуват детски викове и смях. А това амбицира хората от квартала в битката им. Тук въздух не ни оставиха. Няма да стане тая, категорични са те. Без съмнение гражданите няма да се дадат лесно и ще направят всичко по силите си да запазят и малкото зеленинка, която им е останала.

Подписката се събира, скоро в деловодството на районната администрация ще се входира и жалба от страна на жителите на съседните сгради. Под тепето продължава темата си утре.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Ральо пак е взел едни пари и скоро на мястото където могат да играят деца ще има я блок,я мол. Жалко за децата ни,които растат в този абсурд.В Кършияка има толкова малко незастроени места и детски площадки и те явно ще изчезнат съвсем….

  2. С подписка няма да стане. Няма по-импотентна и трогателно-безпомощна форма на реакция от митичната Подписка. Не само по силата на древната чиновническа традиция всяка подписка бива „връчена за разглеждане“ директно на Кошчето За Боклук, а и по силата на никой закон тя не представлява нещо, обвързващо чиновника-дерибей. Не си правете илюзии, губите ценно време (текат срокове за обжалвания, например)! Кураж и успех в съпротивата!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина