АктуалноГрадътИзбориМненияНовиниПод ножа

Кметството прави опити да бутне подкрепата за малкия и среден бизнес, гласувана от местния парламент

От общината настояват за преразглеждане на 70-те процента намаляване на тротоарното право и 50 % на дължимата такса смет. Кметът прави прецедент заради това- връща решение на ОбС

В прессъобщение на администрацията бе открита неистина- че кметът е предложил да се освободи бизнеса от тротоарно право до края на май

Общината, в лицето на кмета й Здравко Димитров, твърдо е решила, че не трябва да прави отстъпки за малкия и среден бизнес след два локдауна заради Ковид кризата и на прага на нова вълна и евентуално въвеждане на нови мерки. На миналата си сесия местният парламент прие предложението на общинския съветник Георги Величков (на снимката) за намаляване на такса тротоарно право със 70 процента до края на календарната година и отстъпка с 50 % на дължимата такса смет за туристическите обекти- кафенета и заведения за хранене и развлечение за същия период. Нещо, срещу което управленският екип на Здравко Димитров и самият градоначалник остро възроптаха, но местният парламент каза тежката си дума и все пак го прие.

Днес, от пресцентъра на кметството съобщиха, че Община Пловдив приемала по същество решението за намаляване със 70%  на такса тротоарно право за времето, в което заведенията и търговските обекти биха били принудително затворени заради влошаване на епидемиологичната обстановка като мярка в подкрепа на бизнеса, но връща в Общинския съвет решението от 3 август за ново разглеждане.

„Необходимо е терминологично прецизиране на текстовете, които определят обхвата на обектите, както и периода за освобождаване от таксата за ползване на терени общинска собственост“, е записано в мотивите, цитирани от общинските пиари.

„ Предложението на общината е освобождаването в посочените размери да се прилага при наличие на въведени противоепидемични мерки на територията на страната на база заповед на Министъра на здравеопазването, която ще определи обхвата на ограниченията и кръга засегнати бизнес субекти.  В мотивите на кмета, също така, се предлага срокът за освобождаване да бъде в рамките на календарната 2021 г. като да бъде съобразен с приетия бюджет на общината. Ако мерките на национално ниво продължат и през следващата година, от страна на общината ще бъде предложен проект за ново решение. Община Пловдив връща за ново разглеждане като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в частта за намаляване на такса битови отпадъци с 50% от 1 септември за обекти, които биха били затворени при евентуално усложняване на епидемичната обстановка. Решението е неприложимо заради изискванията на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). Към днешна дата ЗМДТ не предвижда възможност за освобождаване или намаляване на дължимата такса битови отпадъци за 2021 г. нито за определени категории обекти, нито за определени категории задължени лица“. Освен това според ЗМДТ таксата за битови отпадъци се определя в годишен размер и няма възможност за промяна в течение на годината.
“, пише в мотивите си кметът”, се казва в съобщението до медиите, изпратено от общината.

Пак от там уточняват, че в Община Пловдив постъпи писмо от областния управител Ангел Стоев, с което също се връща в Общинския съвет за ново разглеждане като незаконосъобразно решението за намаляване на такса битови отпадъци.

Свързахме се с опитни общински съветници, които коментираха, че е прецедент кмет да върне решение на Общински съвет. Това е от правомощията на областният управител, който в случая се намесва относно такса битови отпадъци, но не и тротоарното право. И кмет на община има право да върне решение на Общински съвет според чл45, ал 5 от ЗМСМА, но това никой не помни да се е случвало в последните 20-тина години. Законът казва следното: „Кметът на общината може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните актове на общинския съвет или да оспорва незаконосъобразните актове пред съответния административен съд и да иска спиране на изпълнението на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове. Кметът на общината не може да върне за ново обсъждане по целесъобразност вътрешнослужебни актове, свързани с организацията и дейността на общинския съвет и на неговите комисии.“

Освен това в прессъобщението от кметството от днес има още една много съществена неистина. Цитираме го:  „Припомняме, че Пловдив беше първата община в България, която прие мерки в подкрепа на бизнеса и пловдивските творци във връзка с епидемията от COVID-19. Те бяха предложени от кмета Здравко Димитров и одобрени от Общинския съвет на 9 април и бяха в сила до края на август  2020 г. Отново по предложение на кмета от 1 януари до 31 май тази година обектите отново са освободени от  таксата за ползване на терени общинска собственост. За миналата година в общинския бюджет не постъпиха наеми за близо 180 000 лв., а приходите от таксите за ползване на тротоарите за първите пет месеца на годината са с близо 500 хиляди лева по-малко”.

Ние пък припомняме, че предложението на кмета бе обектите да бъдат освободени от такса тротоарно право само за месеците януари и февруари, което доведе до протест на собственици на заведения пред местния парламент преди сесията, провела се в края на февруари. Тогава, в пленарна зала, предложение за удължаване на мярката в подкрепа на малкия и среден бизнес до края на май бе направено на микрофон от независимия съветник Слави Георгиев. То срещна остри критики от страна на Здравко Димитров и зам.-кмета по финанси Величко Родопски, които отказаха да го приемат. Въпреки това обаче всички политически групи в ОбС подкрепиха предложението на независимия Слави Георгиев и то мина с 40 гласа „За“, 0 „Против“ и само 2 „Въздържал се“. Днес от кметството обаче си преписаха заслугите за това на всички тези 40 съветника, решили да подадат ръка на малкия и среден бизнес в условията на тежката криза, както и на автора на предложението Слави Георгиев.

Очаква се в близките дни председателят на Общинския съвет Александър Държиков да определи дата за извънредно заседание на съветниците, на което да бъде обсъдено отново решението, прието на 3 август.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина