Подтепето

ПОД НОЖА

06 Сеп, 2018

Иван Тотев коригира историята на написването на романа „Под игото”

Кметът заяви, че най-четената българска книга е писана в Пловдив. А Вазов сам твърди друго 

Иво Дернев

Снимка: Радио Пловдив„Прокуден от България в 1887 година, прекарах около една година в Одеса. Много скръб, много мъки изпитвах там по изгубеното отечество. Умът ми, сърцето ми, душата ми постоянно летяха към него. Но ето, дойде ми вдъхновението да напиша тоя роман и аз задишах пак въздуха на България. Хиляди спомени оживяха, хиляди картини, ярки и хубави, плениха моя умствен поглед, картини от бурния живот на отечеството през Априлското въстание. О, видения, как услаждахте душата ми! О, съдбоносни дни, какви трепети пробуждахте в нея! Аз забравих мъките на изгнанието. Аз бях честит, къпейки се във вълните на скъпите и незабравими спомени: те ме въодушевяваха, те ми дадоха нов полет и нова младост на музата ми — и от бедната стаичка в отстранената одеска улица книгата ми обиколи цяла България, мина границите и профуча из Европа. И аз благославям сега това изгнание.”. Така звучи историята на написването на романа „Под игото” от устата на самия му автор- патриархът на българската литература Иван Вазов.  

От днес историята звучи по друг начин, коригирана от Иван Тотев. Според кмета, най-четената българска книга е писана в Пловдив, а не в Одеса, както твърди самият Вазов през 1920г. 

„Съединението започва в сърцето на един град, който седем години е бил най-богатият град в Княжеството и Източна Румелия. Град, в който се е събрал интелигенцията. Град, в който Иван Вазов е писал „Под игото””. Това са точните думи на Тотев в коментар по повод днешния празник. Вероятно неволната грешка на кмета е може би незначителна за някои. Но сме длъжни да я отбележим в Деня на Пловдив. Ще ни се Под игото да е родена тук, но не е. Тук Вазов обаче е написал "Епопея на забравените". И това е достатъчно. Честит празник, пловдивчани.

 • 08 Сеп, 2018 | мдаа
  Инженер произлиза от ингениус -т.е. почти гениален ,но понякога и гениите грешат
 • 07 Сеп, 2018 | Podigoto
  Понеже няма на кой да прилича Тотефф, та приказва врели некипели. А коментарите са се превърнали в монолог.
 • 07 Сеп, 2018 | Деси Радева
  Иво, спри да се подмазваш на мъжа ми! Не го давам на никого!
 • 07 Сеп, 2018 | Деси Радева
  Абе, Иво, ти от къде разбра какво твърди Иван Вазов? Къде го прочете, защото нещо ми обърка историята? Заглавието ти звучи като екот от отвъдното? На среща с Вазов ли беше?
 • 07 Сеп, 2018 | ИВА
  Съгласна съм да споря, да доказвам, че грешите с тази статия, до момента, в който ще се наложи да се извините на най-истинския кмет на Пловдив!!!
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини