Актуално

„Измислиха“ как старите коли да не влизат в центъра на града в дни на интензивно замърсяване

Австрийски ековнитеки (вариант за 2015 г.)

Въвеждат ековинетки

Категоризацията ще се извършва според вида на двигател на автомобила и отделяните от него вредни газове

Ековинетки в три различни цвята може да бъдат въведени до няколко месеца. Те ще обозначават степените на замърсеност от автомобилите, като стикерите ще бъдат поставяни при задължителните годишни технически прегледи. Според първоначалния замисъл на законотворците, тази категоризация ще даде възможност старите коли да не могат да влизат в центъра на големите градове в дни на интензивно замърсяване. Трицветните винетки ще се поставят при техническия преглед на автомобила на база на тест какво количество вредни газове отделя колата, много лесно органите на КАТ биха могли да се ориентират кои моторни превозни средства да спират. Мярката би се прилагала само когато кметовете на съответните населени места обявят, че има ден с прекомерно замърсен въздух – поне такава е идеята.
Данните за изгорелите газове ще бъдат подавани директно в „Автомобилна администрация“, съобщават от асоциация Активни потребители.

Търговци на автомобили коментират, че най-сериозни проблеми за въздуха създавали катализаторите. В тази връзка, според тях, новите мерки няма да засегнат много шофьори, тъй като у нас се продават коли с премахнати или неработещи катализатори. От предложението на Министерството на екологията не става ясно как ще се обозначават автомобилите с газови уредби.

Винетна система за обозначаване на степента на замърсяване с автомобили се прилага във Франция като вида се определя от годината на производство и двигателя на автомобила. Със зелени стикери там са електрическите и хибридни коли, а в сиво – най-старите и замърсяващи, с право все още да бъдат в движение.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Побългаряването на системата е почти сигурно. Предполагам, че на лепенката ще има година. Така хем лепенката ще е само според документите на колата, хем всяка година ще е различна, за да може да се печатат повече лепенки.

  2. Отпадането на лепенката за винетна такса и замяната и с тол, както и автоматичното проверяване на ГО и прегледа от тол системата по номера на автомобила намаля броя лепенки на стъклото до НУЛА, което не е изгодно за печатащите лепенки и явно ще активират лобитата си за подобна поправка.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина