Актуално

България е най-важният съюзник на Турция на Балканите

2,2 млрд долара са инвестирали фирми от южната ни съседка у нас

България е най-важният съюзник на Турция на Балканите. С тези думи се обърна към стотиците си гости снощи Генералният консул на Република Турция в Пловдив, г-н Хюсейин Ергани. Консулът даде изискан прием в хотел Рамада Тримонциум по повод Националния празник на южната ни съседка.  

На 29 октомври турската държава празнува 94 години от основаването си след разпада на Османската империя и превръщането от Мустафа Кемал Ататюрк в модерна и западно ориентирана демократична страна, чийто основен принцип е "суверенитетът безусловно принадлежи на народа".   

„Знаем, че България е подкрепяла турската нациоанлна борба в процеса на обявяване на републиката и винаги си спомняме за тази ценна подкрепа. Даже Мустафа Кемал Ататюрк посочи България като най-важния съюзник на Турция на Балканите,“ каза Хюсейин Ергани.

Той припомни, че страната преодоля коварния опит за преврат от 15 юли. „Под контрол са и жизненоважни заплахи, като нарастващите емиграционни вълни и терористчни атаки в южните ни съседки. Превързахме раните си от 15 юли и сега погледнахме с по-голяма надежда към бъдещето. България е сред европейските страни, които най-добре разбират борбата на Турция срещу ФЕТО. Турция и България са добри приятели, съседи, партньори и съюзнически държави,“ заяви в словото си Генералният консул.

По думите му, съществува полтическа воля и от двете страни за укрепване на двустранните отношения. „Двете страни трябва да се виждат като дългосрочни стратегически пратньори в икономиката.“  Г-н Ергани обяви, че се очаква търговският обмен между страните ни в края на тази година да надхвърли 5 млрд. евро. До края на 2016-а инвестициите на турски фирми у нас са на стойност 2,2 млрд. долара.

По повод Националния празник на република Турция в културен център Тракарт в подлез „Археологически“ в понделник бе открита изложба под наслов "От Алтай до Балканите". Тя представя над 20 творби на художници от България, Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргистан, Косово, Македония, Узбекистан и др. Изложбата е организирана от Генералното консулство на Турция в Пловдив. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина